Product toegevoegd aan winkelmand

Naleving, toezicht en handhaving


ToeZine: App als nieuw wapen tegen criminaliteit in jachthavens

Voor wie iets op zijn kerfstok heeft en zich schuil wil houden, is een jachthaven een uitgelezen plek. Doordat er weinig regels gelden, is het er anoniem toeven. De toegang is eenvoudig: een lading cocaïne is met een zeilschip gemakkelijk naar binnen gesmokkeld. En zwart geld is met de cashaankoop van een boot zó witgewassen. De gemeente Geertruidenberg in Brabant ontdekte dit alles op de harde manier, toen jachthaven Hermenzeil 2 jaar geleden door motorbendes was ingenomen. Bij een inval trof de politie wapens, grondstoffen voor drugs en niet-ingeschreven personen aan.

Taskforce

Als reactie op de criminele activiteiten in de jachthaven van Geertruidenberg werd Taskforce-RIEC (Regionaal Informatie en Expertise Centrum) Brabant Zeeland opgericht, een samenwerking tussen gemeenten in Brabant en Zeeland, de politie, de FIOD en het Openbaar Ministerie. Samen bestrijden zij ondermijning in de 110 recreatieve jachthavens in de regio.

App Regelgeving in jachthavens

Eén van de resultaten van de samenwerking is de app ‘Regelgeving in jachthavens’ en moet de handhaving makkelijker maken. Maar de app is nadrukkelijk niet alleen voor handhavende partijen bedoeld. Ook eigenaren van havens en booteigenaren kunnen de app gebruiken. Van horeca-vergunningen, milieueisen, eisen voor faciliteiten tot eisen voor de markeringen van boten. Het is allemaal te vinden in de app.