Product toegevoegd aan winkelmand
 

Multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond


Multiprobleemgezinnen met een Roma achtergrond

Poef… zomaar… ineens… weg. Het komt vaker voor dat kinderen met een Roma-achtergrond ineens van de aardbodem lijken verdwenen. Zijn ze plotseling verhuisd? Speelt er iets anders waar ik niet van af weet? Mag ik van de privacywetgeving wel bij een ketenpartner navragen of hij hetzelfde ziet? Het zijn vaak dit soort vragen die professionals zichzelf stellen wanneer ze te maken krijgen met multiprobleemgezinnen met een Roma-achtergrond. En ook vaak doet besluiten voor nu niets te doen. Maar is dat wijs?

Geen cijfers of statistieken

"De aanpak van multiprobleemgezinnen met een Roma-achtergrond vraagt om een zeer specialistische aanpak. Terwijl in de praktijk de tendens is om een generalistische benadering te volgen", zegt CCV-adviseur Meike Lommers. "Vaak weten betrokken ambtenaren niet of ze een probleem hebben met gezinnen met een Roma-achtergrond. Er zijn ook geen cijfers of statistieken over. De groep is ook lang niet altijd duidelijk in beeld bij de verschillende instanties. Hierdoor blijft de aard en omvang van de problematiek lang onder de radar. En ondertussen hebben professionals ineens te maken met een cultuur die voor hen wereldvreemd is, en met een gemeenschap die bovendien erg gesloten is. Daardoor is het volstrekt logisch als ze niet weten wat ze moeten doen."

Het CCV helpt bij de aanpak van multiprobleemgezinnen

Het CCV heeft kennis van de specifieke Romacultuur en een breed netwerk van specialisten. Ook is het CCV goed op de hoogte van uiteenlopende voorbeelden en aanpakken die in het land worden ingezet. Met de integrale werkwijze ongestructureerde problemen helpt het CCV jou van niet-pluis gevoelens naar een duurzame aanpak van criminele uitbuiting.

Tijdens het Rijksprogramma Aanpak uitbuiting Roma kinderen dat in 2011-2016 plaatsvond, ontwikkelden verschillende gemeenten en landelijke organisaties een op maat gemaakte methode of visie voor hun lokale problematiek. Deze vind je terug op deze pagina's. Daarnaast heeft het CCV met Meike Lommers een adviseur in huis die gemeenten en organisaties actief verbindt, kennisuitwisseling en ontwikkeling aanjaagt en gemeenten en organisaties adviseert en helpt in de ontwikkeling van een aanpak op maat op deze bijzondere problematiek. Wat Meike voor jou kan betekenen, lees je onder het kopje helpdesk.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid