Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mobiele bendes

Mobiel banditisme - Oost- en Centraal-Europese rondtrekkende criminele groepen in Nederland

Sinds het begin van de jaren 2000 wordt de Nederlandse politie geconfronteerd met rondtrekkende Oost-Europese bendes die verschillende typen van vermogensdelicten plegen. Hoewel het fenomeen mobiel banditisme al eeuwenlang bestaat, is in de afgelopen jaren grote bezorgdheid gerezen over de toename van het aantal bendes uit Oost- en Centraal-Europa.

Probleemstelling

Het doel van dit onderzoek is dieper inzicht te krijgen in het fenomeen mobiel banditisme teneinde de aanpak en preventie te verbeteren.

Beschrijving

In het onderzoek is onderscheid gemaakt tussen twee typen in Nederland opererende criminelen uit Oost- en Centraal-Europa: 'overlevingscriminelen' en professionele dieven. De focus van dit rapport ligt op professionele criminelen die in groepsverband opereren en een duidelijke taakverdeling hanteren. Ook worden er aan het eind van het rapport aanbevelingen gedaan.

Conclusies

Binnen de categorie 'professionele dieven' worden drie subcategorieën onderscheiden:

  1. mobiele bandieten die lid zijn van een grote criminele organisatie in eigen land of door deze organisaties worden gerekruteerd voor bepaalde operaties (zoals de Augurkas in Litouwen);
  2. mobiele bandieten die zich in het buitenland organiseren en langere perioden in het buitenland verblijven om criminaliteit te plegen;
  3. romafamilies die rondtrekken van het ene naar het andere land om criminaliteit te plegen en die na enige tijd terugkeren naar Roemenië of Bulgarije om daar het crimineel verkregen geld te investeren.

Auteur

Dina Siegel in samenwerking met Rosa Koenraadt, Denitsa Lyubenova, Nicoleta Sovre en Anita Troscianczuk

Bestanden