Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mobiele bendes

Hoe de 'bovenwereld' mobiele bendes soms een handje helpt

Soms maken mobiele bendes gebruik van contacten met de legale wereld. Zoals cafés die een ontmoetingsplek zijn en een verkooppunt van gestolen waren. Zij faciliteren zo het werk van mobiele bendes. Volgens WODC-onderzoeker Barbra van Gestel kan meer kennis van faciliterende actoren en omstandigheden helpen om mobiel banditisme beter te bestrijden.

Beschrijving

Uit de literatuurstudie 'Facilitering van mobiele bendes' blijkt dat legale bedrijven en beroepsgroepen een gelegenheidsstructuur kunnen bieden voor mobiel banditisme, door de criminaliteit mede mogelijk maken. Horeca, detailhandel, recreatieparken en autobedrijven treden op als faciliteerders van mobiel banditisme. Het gaat dan bijvoorbeeld om het bieden van tijdelijke huisvesting en het ondersteunen van transport. Op die manier werken faciliteerders al dan niet bewust mee aan mobiel banditisme.

Het Nederlandse beleid richt zich op het opwerpen van barrières om mobiele bendes te dwarsbomen en te frustreren. Bijvoorbeeld door het intrekken van exploitatievergunningen van horecabedrijven, als blijkt dat deze bijvoorbeeld als ontmoetingsplek fungeren of als plek waar de buit wordt verdeeld of doorverkocht. Meer inzicht en actuele kennis over faciliterende actoren en omstandigheden draagt zodoende bij aan het tegenhouden van mobiel banditisme.

Auteur

Barbra van Gestel

Bron

Platform Secondant

Links