Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mobiele bendes

Exploratief onderzoek naar zakkenrollerij door mobiele daders uit Roemenië en Bulgarije

In deze scriptie onderzoekt Lieke Schepers mobiel banditisme op nationaal niveau.

Probleemstelling

In dit onderzoek zijn de volgende vragen onderzocht:

  1. Wat is de omvang van zakkenrollerij-incidenten door mobiele daders uit Roemenië en Bulgarije in Nederland in 2011 en 2012?
  2. Wat zijn de overeenkomsten en verschillen tussen Roemeense en Bulgaarse zakkenrollers? Hoe handelen verdachten binnen criminele samenwerkingsverbanden? En hoe hangen eventuele handelingen samen met kenmerken van verdachten? 

Conclusies

Er kan niet worden vastgesteld dat Roemeense en Bulgaarse verdachten daadwerkelijk voor een derde verantwoordelijk zijn voor het totale aantal geregistreerde zakkenrollerij-incidenten. Echter, de helft van de opgehelderde zakkenrollerij-incidenten betreft een Roemeense of Bulgaarse dader. Dit kan betekenen dat Roemenen en Bulgaren relatief vaak in beeld komen bij de politie vergeleken met andere nationaliteiten.
Wat betreft deelvraag twee, wordt geconcludeerd dat zowel Roemenen als Bulgaren vaak zakkenrollen op locaties centraal in Nederland. Wel laat de keuze voor de pleeglocatie een verschil zien tussen Roemen en Bulgaren. Voor Roemeense zakkenrollers geldt dat de Randstad een veel gekozen regio is, terwijl de Bulgaren voornamelijk in rustige delen van steden, of in dorpen toeslaan.

Auteur

Lieke Schepers

Organisatie

Masterscriptie Criminologie, Criminaliteit in georganiseerd verband op verzoek van de Bovenregionale Recherche Zuid-Holland

Bestanden