Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mobiele bendes

Black Box?

Wat is de relatie tussen opslagboxen en (georganiseerde) criminaliteit? In opdracht van de Taskforce Mobiel Banditisme voerde Bureau Beke hiervoor het onderzoek ‘black box’ uit. In dit onderzoek gingen de onderzoekers na of bedrijfsruimten, self-storage loodsen of garageboxen die primair verhuurd worden om legaal goederen, voorraden of grondstoffen (tijdelijk) op te slaan ook en op welke wijze door criminelen worden gebruikt.

Beschrijving

Opslagboxen, loodsen en garageboxen worden niet alleen door gewone burgers gehuurd en gebruikt, maar zijn ook gelegenheidsstructuren waar personen met criminele intenties betrekkelijk anoniem hun gang (denken) te kunnen gaan. De gehuurde ruimten worden bijvoorbeeld gebruikt voor de opslag en productie van verdovende middelen, wapens en munitie, geld, namaakgoederen zoals kleding waarbij sommige boxen als winkel gebruikt worden én het strippen van dure voertuigen. Er kunnen links gelegd worden naar criminele dadergroepen, georganiseerde misdaad en terrorisme. Ook worden de boxen als tijdelijke locaties gebruikt door rondtrekkende mobiele bendes uit binnen- en buitenland. Dat boxen soms door de criminelen zelf beveiligd worden en dat er gewerkt wordt met katvangers wijst er op dat ze het nodige te verbergen hebben.

De verhuurders zijn veelal bonafide. Ze werken mee met de politie en tippen de politie regelmatig over verdachte situaties. In feite faciliteren deze verhuurders onbewust en ongewild ernstige vormen van criminaliteit die wordt gepleegd door personen die vierkante meters bij hen huren.

De onderzoekers eindigen hun onderzoeksrapport met een aantal voorstellen voor een aanpak.

Auteurs

Henk Ferwerda en Joey Wolsink

Meer informatie