Buitenlandse katvangers
Mobiele bendes maken gebruik van buitenlandse katvangers. Door zich in een Nederlandse gemeente in te schrijven, ontvangen deze katvangers een burgerservicenummer (BSN). Nadat katvangers een BSN hebben ontvangen, worden ze door deze bendes begeleid om onder andere:
- Voertuigen op naam te zetten
Met een BSN kunnen katvangers hun buitenlandse rijbewijs omzetten naar een Nederlands rijbewijs. Hiermee kunnen ze voertuigen op hun naam zetten. Gemiddeld gaat het om 20 voertuigen per katvanger. Mobiele bendes gebruiken de voertuigen in zowel Nederland als omliggende landen bij het plegen van strafbare feitenn - Bankrekeningen te openen
Met een BSN kunnen katvangers bankrekeningen openen. Het aantal bankrekeningen kan tot enkele tientallen per katvanger oplopen. Mobiele bendes gebruiken deze rekeningen bij internetoplichting en andere vormen van fraude en/of witwassen. - Telefoonabonnementen af te sluiten
Met een BSN kunnen katvangers telefoonabonnementen afsluiten. Naast een abonnement nemen ze een telefoontoestel op afbetaling. Mobiele bendes verkopen de telefoontoestellen door, terwijl de rekeningen niet betaald worden. - Bedrijven in te schrijven bij de Kamer van Koophandel
Met een BSN kunnen katvangers bedrijven zoals eenmanszaken inschrijven. Deze eenmanszaken worden onder andere gebruikt om leningen aan te gaan, bedrijfsrekeningen te openen en tankpassen aan te vragen.
Schade
Het inschrijven van katvangers leidt tot grote schade. Zowel bij burgers, het bedrijfsleven en de overheid als bij katvangers zelf. Burgers worden onder andere slachtoffer van fraude met betaalproducten, waarbij overschrijvingsbewijzen worden vervalst en vervalste facturen worden opgemaakt. Het bedrijfsleven ondervindt schade doordat katvangers goederen op rekening bestellen, leningen en verzekeringen afsluiten, maar hier niet voor betalen.
Ook voor de overheid zijn de praktijken van katvangers funest: verschillende belastingen worden niet afgedragen en de vele boetes die met voertuigen worden gemaakt worden niet betaald. De onbetaalde verkeersboetes lopen op tot honderden per katvanger, waarbij sommige katvangers een bedrag van meer dan €100.000 aan boetes open hebben staan.
Barrières opwerpen
Om de werkwijze van mobiele bendes rondom het verkrijgen van burgerservicenummers door buitenlandse katvangers inzichtelijk te maken, hebben de Kamer van Koophandel, Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rijksdienst voor Identiteitsgegevens, politie, gemeente Den Haag en het CCV hier een barrièremodel over gemaakt. Door het model wordt ook direct duidelijk welke barrières verschillende partijen samen kunnen opwerpen om katvangers effectief tegen te gaan. Het barrièremodel is in te zien op www.barrieremodellen.nl.
De barrieremodellen zijn instrumenten voor professionals. Wil je toegang, vraag dan eenmalig een wachtwoord aan.
Inschrijving in de BRP voorkomen
De gemeente Den Haag had last van katvangers die zich inschreven in de gemeente om een BSN te bemachtigen. In overleg met de Landelijke Eenheid van de politie, de Belastingdienst, het Centraal Justitieel Incassobureau en de RDW heeft de gemeente een nieuwe werkwijze ingevoerd waarbij de gemeente de aangeleverde gegevens strenger controleert en het burgerservicenummer pas later verstrekt. Sindsdien heeft de gemeente Den Haag geen katvangers meer geregistreerd. De werkwijze bestaat uit 7 stappen en kan voor iedereen die zich voor het eerst in een Nederlandse gemeente wil inschrijven gebruikt worden.
Wil je weten welke stappen de gemeente Den Haag zet om misbruik van burgerservicenummers tegen te gaan? Vraag het stappenplan dan op door een e-mail te sturen aan CCV-adviseur Joeri Vig, onder vermelding van ‘Stappenplan bij inschrijving in de Basisregistratie Personen’.