Product toegevoegd aan winkelmand

Mensenhandel


Gemeenten schieten tekort in aanpak mensenhandel

Nederlandse gemeenten laten het te vaak afweten bij de aanpak van mensenhandel. Dat zegt de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de tiende rapportage mensenhandel.

95% gemeenten geen beleid

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de zorg en opvang van slachtoffers. Bovendien kunnen zij slachtoffers van mensenhandel signaleren en met gemeentelijke bevoegdheden daders aanpakken. Toch geeft ruim 95% van de gemeenten aan geen specifiek beleid over mensenhandel te hebben.

Geen idee of mensenhandel voorkomt

In 35% van de gemeenten heeft men geen idee of mensenhandel voorkomt. Hoe kleiner de gemeente, hoe vaker het aan zicht ontbreekt. Dit vindt de Nationaal Rapporteur zorgwekkend, omdat mensenhandel niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere gemeenten voorkomt.

"Uit eerder onderzoek blijkt dat slechts 1 op de 6 slachtoffers in beeld is", zegt de nationaal rapporteur Corinne Dettmeijer-Vermeulen. Zij vindt dat gemeenten een actieve rol moeten spelen bij de aanpak van mensenhandel, onder andere door lokaal beleid te ontwikkelen. "Het onderwerp mensenhandel moet in alle gemeenten op de agenda om te zorgen dat we geen slachtoffers en daders missen."

E-learning signalering mensenhandel

De aanpak van mensenhandel start bij signalering. Diverse medewerkers van gemeenten kunnen in hun dagelijks werk op allerlei manieren signalen van mensenhandel opvangen. Zij moeten dan echter wel weten hoe ze deze signalen herkennen. De e-learning signalering mensenhandel van het CCV helpt baliemedewerkers en toezichthouders van uw gemeente hierbij.

Kijk voor meer informatie bij het onderwerp mensenhandel of neem contact op met CCV-adviseur Nadina Perez.