Product toegevoegd aan winkelmand

Mensenhandel


Big data spoort mensenhandel op

ABN Amro, de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid hebben een nieuwe methode ontwikkeld om mensenhandel te herkennen met behulp van big data waarover een bank beschikt, zoals overboekingen. Dat schrijft Trouw vandaag.

Onderzoekers hebben een algoritme ontwikkeld die bankgegevens doorzoeken op een aantal verdachte omstandigheden. Inmiddels telt het algoritme 30 variabelen of aanwijzingen voor arbeidsuitbuiting. ABN Amro heeft bij de eerste test tientallen verdachte situaties gemeld bij de inspectie.

Enorme potentie

"Tot voor kort waren we afhankelijk van fysieke meldingen of inspecties. Maar omdat het bij mensenhandel en uitbuiting om geld gaat, kun je misstanden ontdekken door goed naar transacties te kijken. Dit heeft een enorme potentie", zegt projectmanager Steef de Vries van de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

De e-learnings van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) helpen verschillende beroepsgroepen bij het signaleren van mensenhandel.