Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mensenhandel

Rapport ‘Discretie te allen tijde’

Minderjarige jongens die seks hebben tegen betaling blijven buiten beeld van hulpverlening en politie. Dit komt om jongens bijna nooit aangifte doen en ze komen ook zelden contact hebben met de hulpverlening. Dit blijkt uit het rapport ‘Discretie te allen tijde’ dat het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in samenwerking met Lumens heeft uitgevoerd.

Het rapport gaat in op de achtergrond van jongens die seks hebben tegen betaling en specifiek jongens die slachtoffer zijn van uitbuiting en misbruik. Het onderzoek laat zien dat de jongens die slachtoffer worden van uitbuiting al op zeer jonge leeftijd voor het eerst seks hebben tegen betaling. Omdat veel van deze jongens buiten beeld blijven, krijgen zij nauwelijks bescherming of hulp. Hun daders, of het nu gaat om uitbuiters of de mannen die seks kopen van minderjarigen, worden ook niet opgespoord en berecht.

Grote vraag

Uit het onderzoek blijkt dat ondanks het verbod op seks met een minderjarige tegen betaling, er een grote vraag is naar seks met jongens. Ook komt naar voren dat klanten het risico nemen dat zij met een minderjarige van doen hebben of daar zelfs bewust naar op zoek gaan. Het contact wordt vaak gelegd via seksadvertentiesites of dating- of chatapps zoals Grindr of Bullchat en loopt vaak via een tussenpersoon.

Uit het contact dat de onderzoekers hadden met slachtoffers rijst het vermoeden dat mogelijk een aanzienlijke groep slachtoffers op jonge leeftijd seks moet hebben tegen betaling. Ze zijn gemiddeld 15 jaar en wonen vaak nog thuis wanneer ze voor de eerste keer seks met een ‘klant’ (lees misbruiker) hebben tegen betaling. Velen van hen geven aan langer dan een jaar te zijn uitgebuit en meerdere seksafspraken per week of zelfs per dag te hebben gehad. Hierbij moesten de slachtoffers de verdiensten of een deel daarvan afstaan.

Taboe

Jongens vragen minder snel hulp vanwege taboes rondom homoseksualiteit, slachtofferschap bij mannen en seks tegen betaling.  Het verborgen karakter van jongensprostitutie bemoeilijkt het signaleren van slachtoffers en daders. Het rapport roept daarom op tot meer toezicht op de online en fysieke plekken waar klanten en minderjarigen met elkaar in contact komen. De studie laat tot slot zien dat er extra zorgen zijn met betrekking tot dak- en thuisloze LHBTQI+-jongeren.

Download

‘Discretie te allen tijde’ - Een onderzoek naar jongensslachtoffers binnen de prostitutie in Nederland