Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mensenhandel

Mensenhandel bij de kern aanpakken

Interview met Herman Bolhaar, hoofdofficier in Amsterdam en voorzitter van de Taskforce Aanpak Mensenhandel. In de nieuwe aanpak van mensenhandel stopt het Openbaar Ministerie (OM) niet na een strafzaak, maar geeft het adviezen aan het lokaal bestuur.

Beschrijving

In het interview gaat Bolhaar in op de toekomst van de aanpak van mensenhandel. Hij onderscheidt vier ontwikkelingsfases in het vervolgings- en opsporingstraject van mensenhandelaren.

1. Post-romantische fase: begin jaren negentig openbaren zich de rauwe kanten van de mensenhandel, het wordt een belangrijk punt op de agenda van het OM, politie en politiek.
2. Meer prioriteit, lager rendement: het aantal aangebrachte mensenhandelzaken ging omhoog maar het rendement bleef beperkt. Er bestond behoefte aan een andere benadering.
3. Programmatische aanpak: nieuwe mogelijkheden en samenwerkingsverbanden ontstonden. In de breedte: samenwerking met alle andere mogelijke (opsporings)instanties (douane, SIOD, marechaussee) en lokaal bestuur. En in diepgang: wetenschappelijke begeleiding en evaluatie van het onderzoek.
4. Verdieping en verbreding: de programmatische aanpak moet geen uitzondering meer zijn, maar regel.

Auteur

Anna Italianer

Bron

Opportuun

Jaargang

2007

Editie

10

Links

  • Opportuun is te downloaden op de website van het OM