Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mensenhandel

Blog CoMensha over non-punishmentbeginsel

Professionals in het jeugddomein spelen een belangrijke rol in de signalering van kwetsbaarheden onder jongeren en ondermijnende jeugdcriminaliteit. Daarbij komen slachtoffers van criminele uitbuiting, die gedwongen zijn tot criminaliteit, regelmatig in beeld als dader. Het zogeheten non-punishmentbeginsel kan slachtoffers in dat geval bescherming bieden. CoMensha, landelijke, onafhankelijke expertise- en coördinatiecentrum dat zich inzet voor de belangen en rechten van slachtoffers van mensenhandel in Nederland, heeft hierover een blog geschreven. Daarbij wordt antwoord gegeven op de vragen wat dit beginsel inhoudt en wat de doelstellingen zijn in de context van criminele uitbuiting van jongeren?

Het non-punishmentbeginsel stelt dat slachtoffers van uitbuiting niet mogen worden gestraft voor delicten die zij gedurende de uitbuitingsperiode onder dwang pleegden.

Naast de bescherming van slachtoffers tegen vervolging en bestraffing voor onder dwang gepleegde delicten, heeft het non-punishmentbeginsel 3 andere belangrijke doelstellingen in de context van criminele uitbuiting:

  • Een belangrijk chantagemiddel van uitbuiters valt weg
  • Het kan slachtoffers vertrouwen geven om hun verhaal te doen richting politie en justitie
  • Het beschermt tegen ertegen dat slachtoffers opnieuw slachtoffer worden, bijvoorbeeld door vooroordelen door politie en hulpverleners, maar ook door negatieve reacties uit de omgeving.

Download

Lees Blog #19 | Vier doelstellingen van het non-punishmentbeginsel van Comensha