Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mensenhandel

Documenten

Filter zoekresultaten

Blog CoMensha over non-punishmentbeginsel

12 januari 2023

Professionals in het jeugddomein spelen een belangrijke rol in de signalering van kwetsbaarheden onder jongeren en ondermijnende jeugdcriminaliteit. Daarbij komen slachtoffers van criminele uitbuiting, die gedwongen zijn tot criminaliteit, regelmatig in beeld als dader. Het zogeheten non-punishmentbeginsel kan slachtoffers in dat geval bescherming bieden. CoMensha heeft hierover een blog geschreven.

lees meer

Kijken met andere ogen (CKM)

13 december 2022

De politie en het Openbaar Ministerie zijn onvoldoende toegerust op de aanpak van criminele uitbuiting en het beschermen van Nederlandse slachtoffers. Dat stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in deel 2 van haar onderzoeksrapportage 'Kijken met andere ogen', een onderzoek naar de strafrechtelijke aanpak van criminele uitbuiting.

lees meer

Dadermonitor mensenhandel 2017-2021

06 december 2022

Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting plegen vaak en snel opnieuw ernstige delicten. Het gaat dan onder meer om geweld, drugsdelicten of om mensenhandel. De resocialisatie van deze groep moet daarom beter. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Dadermonitor mensenhandel 2017-2021.

lees meer

Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2021

14 november 2022

In het afgelopen jaar zijn opnieuw meer slachtoffers van mensenhandel bij Chat met Fier in beeld gekomen. Het aantal slachtoffers dat online hulp zocht, steeg met 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. Het feit dat driekwart van de 285 slachtoffers zich op het moment van chatten in een uitbuitingssituatie bevond, baart CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers zorgen: ‘Veel slachtoffers worden op het moment dat ze hulp zoeken al een jaar of langer seksueel uitgebuit, een kwart zelfs al vijf jaar of meer. Dit is het gevolg van het feit dat deze groep vrijwel geheel buiten beeld is geraakt. De pijnlijke realiteit is dat we slachtoffers hiervoor de prijs laten betalen.’ 

lees meer

Rapport Brede blik op slachtofferschap

23 augustus 2022

Om slachtoffers van seksueel geweld tegen kinderen en seksuele uitbuiting zo goed mogelijk te beschermen, is het nodig breder te kijken dan naar het seksueel geweld en de seksuele uitbuiting alleen. Uit het rapport 'Brede blik op slachtofferschap' blijkt dat slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting vaker al met andere problemen of kwetsbaarheden te maken hebben. Vanuit hulpverlening en opsporing is het belangrijk om ook hiermee rekening te houden.

lees meer

Discretie te allen tijde

01 april 2022

Een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) naar jongensslachtoffers binnen de prostitutie in Nederland.

lees meer

Mensenhandel zichtbaar maken - Leren van onderzoek in Ede en Utrecht

14 maart 2022

Gemeenten krijgen een steeds grotere rol in de aanpak van mensenhandel. Zij hebben echter veelal beperkt zicht op de aard en de omvang van mensenhandel in hun gemeente. CoMensha en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten hebben daarom aan Regioplan gevraagd om daar onderzoek naar te doen. Dit onderzoek vond plaats in gemeenten Ede en Utrecht, die tevens mede-opdrachtgever waren.

lees meer

Onderzoek VNG naar aanpak mensenhandel bij gemeenten

24 januari 2022

In de strijd tegen mensenhandel is een van de doelen voor dit jaar dat iedere gemeente beleid op dit thema ontwikkelt. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) liet onderzoek doen naar de stand van zaken. Hieruit blijkt dat het aantal gemeenten dat actief is groeit, maar het zicht op daders en slachtoffers is nog steeds beperkt.

lees meer