Product toegevoegd aan winkelmand
 

Mensenhandel

Documenten

Filter zoekresultaten

Aanpak mensenhandel in gemeenten 2023

06 april 2023

De VNG liet begin 2023 onderzoek uitvoeren naar de stand van zaken van de lokale en regionale aanpak van mensenhandel. Waar staan gemeenten nu, welke werkbare elementen benoemen zij, welke knelpunten ervaren zij en welke behoeften aan ondersteuning hebben zij? De rapportage is nu beschikbaar.

lees meer

Uitbuiting & LVB: knelpunten en aanbevelingen voor een effectievere aanpak

17 februari 2023

Een groot deel van de slachtoffers van mensen handel heeft een licht verstandelijke beperking. Het is belangrijk om risicofactoren te herkennen zodat uitbuiting zo veel mogelijk wordt voorkomen. Daarom hebben op initiatief van CoMensha, Koraal en Metastory Instituut verschillende gesprekken plaatsgevonden tijdens het ‘Nationaal gesprek Uitbuiting & LVB’.  

lees meer

Blog CoMensha over non-punishmentbeginsel

12 januari 2023

Professionals in het jeugddomein spelen een belangrijke rol in de signalering van kwetsbaarheden onder jongeren en ondermijnende jeugdcriminaliteit. Daarbij komen slachtoffers van criminele uitbuiting, die gedwongen zijn tot criminaliteit, regelmatig in beeld als dader. Het zogeheten non-punishmentbeginsel kan slachtoffers in dat geval bescherming bieden. CoMensha heeft hierover een blog geschreven.

lees meer

Kijken met andere ogen (CKM)

13 december 2022

De politie en het Openbaar Ministerie zijn onvoldoende toegerust op de aanpak van criminele uitbuiting en het beschermen van Nederlandse slachtoffers. Dat stelt het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) in deel 2 van haar onderzoeksrapportage 'Kijken met andere ogen', een onderzoek naar de strafrechtelijke aanpak van criminele uitbuiting.

lees meer

Dadermonitor mensenhandel 2017-2021

06 december 2022

Daders van binnenlandse seksuele uitbuiting plegen vaak en snel opnieuw ernstige delicten. Het gaat dan onder meer om geweld, drugsdelicten of om mensenhandel. De resocialisatie van deze groep moet daarom beter. Dat concludeert de Nationaal Rapporteur Mensenhandel en Seksueel Geweld tegen Kinderen in de Dadermonitor mensenhandel 2017-2021.

lees meer

Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel in 2021

14 november 2022

In het afgelopen jaar zijn opnieuw meer slachtoffers van mensenhandel bij Chat met Fier in beeld gekomen. Het aantal slachtoffers dat online hulp zocht, steeg met 14% ten opzichte van het jaar ervoor. Dat blijkt uit het nieuwe rapport ‘Onzichtbare slachtoffers van mensenhandel’ van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel. Het feit dat driekwart van de 285 slachtoffers zich op het moment van chatten in een uitbuitingssituatie bevond, baart CKM-woordvoerder Shamir Ceuleers zorgen: ‘Veel slachtoffers worden op het moment dat ze hulp zoeken al een jaar of langer seksueel uitgebuit, een kwart zelfs al vijf jaar of meer. Dit is het gevolg van het feit dat deze groep vrijwel geheel buiten beeld is geraakt. De pijnlijke realiteit is dat we slachtoffers hiervoor de prijs laten betalen.’ 

lees meer

Rapport Brede blik op slachtofferschap

23 augustus 2022

Om slachtoffers van seksueel geweld tegen kinderen en seksuele uitbuiting zo goed mogelijk te beschermen, is het nodig breder te kijken dan naar het seksueel geweld en de seksuele uitbuiting alleen. Uit het rapport 'Brede blik op slachtofferschap' blijkt dat slachtoffers van seksueel geweld en seksuele uitbuiting vaker al met andere problemen of kwetsbaarheden te maken hebben. Vanuit hulpverlening en opsporing is het belangrijk om ook hiermee rekening te houden.

lees meer

Discretie te allen tijde

01 april 2022

Een onderzoek van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) naar jongensslachtoffers binnen de prostitutie in Nederland.

lees meer