Product toegevoegd aan winkelmand

Lokaal geweldbeleid


Lokaal geweldbeleid

Geweld is één van de meest ingrijpende vormen van criminaliteit: het is een High Impact Crime. Daarom is een adequate aanpak van geweld van groot belang.

Stappenplan

De aanpak van geweld is onderdeel van het gemeentelijk veiligheidsbeleid. Een integrale aanpak van geweld is het meest effectief. Het stappenplan Integraal geweldbeleid van het CCV helpt u geweldbeleid te ontwikkelen dat samenhangend, flexibel en resultaatgericht is. 

Geweldwijzer

Een overzicht van alle geweldinstrumenten en -dossiers van het CCV staat op de GeweldWijzer.

Omvang

In 2015 was volgens de Integrale Veiligheidsmonitor (IVM) 2,2 procent van de Nederlanders slachtoffer van geweld. Dit is vergelijkbaar met 2013 en 2014.

Landelijk beleid

Het ministerie van Veiligheid en Justitie geeft prioriteit aan de aanpak van High Impact Crimes, zoals geweld. Het landelijk beleid heeft een brede opzet en omvat de dadergerichte en slachtoffergerichte aanpak van geweld, de aanpak van geweld op onder andere scholen, werk, in het uitgaansleven, verkeer en in woonwijken. Ook de aanpak van risicofactoren als alcohol, drugs, wapens en beelden van geweld in de media zijn opgenomen.