

Stap 1
In de KVU wordt altijd in een projectteam of werkgroep samengewerkt. Iedere deelnemer in dit team heeft een specifieke rol. De projectleider en de procesbegeleider zijn 2 belangrijke spelers in het team.
U bent de procesbegeleider die de gemeente Stappendam gaat ondersteunen bij de ontwikkeling van de lokale Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan.
Een procesbegeleider heeft een specifieke taak in de KVU. Daar gaat de eerste vraag over.
De projectgroep KVU neemt gezamenlijk beslissingen over maatregelen, communicatie en inzet, dat is niet de taak van een procesbegeleider.Het budget is afkomstig van de aangesloten partners. Doorgaans draagt de gemeente het meeste bij, maar ook politie en horeca doen meestal, materieel en immaterieel, een duit in het zakje.
In de KVU gaat het om ingewikkelde samenwerkingsprocessen. Om publieke en private partijen als ondernemers en omwonenden te motiveren een bijdrage te leveren, is een overtuigende procesbegeleider nodig: Deze moet het proces overzichtelijk en werkbaar kunnen maken. De procesbegeleider houdt steeds een vinger aan de pols zodat tijdig bijgestuurd kan worden, mocht dat nodig zijn. De procesbegeleider adviseert de projectgroep KVU die vervolgens samen beslissingen neemt over maatregelen, inzet en financiën.
Een KVU-procesbegeleider moet van veel markten thuis zijn. Hij of zij is een netwerker, een teamspeler en een inspirator.
Een procesbegeleider moet juist wel beschikken over een ‘extra zintuig’ voor politiek-bestuurlijke verhoudingen.
Bij het opzetten van een KVU is de kans groot dat er beren op de weg komen. De procesbegeleider moet het als een uitdaging zien om problemen op te lossen, ook als de resultaten hiervan wat langer op zich laten wachten. Goede samenwerking vraagt veel inspanning en tijd. Als procesbegeleider moet u zich onafhankelijk opstellen en oog hebben voor verschillende visies en belangen van de samenwerkende partijen. Deze partijen moeten de procesbegeleider deze rol ook toedichten!
Lees meer over de taken en competenties van een KVU-procesbegeleider.
In de KVU in Stappendam gaan verschillende organisaties met elkaar samenwerken.
Bewoners zijn voor de start van een KVU doorgaans geen noodzakelijke partij. Het is wel belangrijk om bewoners te betrekken op het moment dat er over maatregelen gesproken gaat worden.De brandweer betrekken is zinvol als uit de veiligheidsanalyse blijkt dat de brandveiligheid een issue is.
De gemeente is als regisseur een van de belangrijkste partners die zich aan de KVU moet conformeren. En ook zonder de politie en horeca kan een KVU niet bestaan. Het OM krijgt vaak pas later in het proces een actieve rol. Het is niettemin belangrijk hen in een zo vroeg mogelijk stadium bij de KVU te betrekken.
De gemeente, politie en de horeca zijn erg belangrijk voor een geslaagde KVU in Stappendam. Wat is precies hun rol in de KVU? Daar gaan de volgende 3 vragen over.
De operationele aansturing is geen taak van de gemeente, maar vindt plaats vanuit de eigen organisatie.
De gemeente voert de regie en coördineert de KVU, daarbij ondersteund door de procesbegeleider. Het benoemen van een projectleider en draagvlak creëren, horen daar ook bij.
De gemeente initieert de KVU. De politie kan een rol hebben in het benaderen van partijen, maar dan altijd onder de regie van de gemeente.
Overleg voeren met de gemeente over veiligheid in het uitgaansgebied en over de inzet van toezicht en handhaving zijn belangrijke taken van de politie. Net als het melden van incidenten dat is.
Niet de horeca, maar de gemeente voert de regie over de maatregelen die in het uitgaansgebied worden genomen.
De horeca neemt deel aan overleggen van het projectteam en neemt preventieve maatregelen, zoals de inzet van portiers.
Een overzicht van alle mogelijke betrokken partijen en hun rol bij de KVU is te lezen in het Stappenplan KVU.
Naast de betrokken gemeenteambtenaar, politie en horeca, is ook de burgemeester van Stappendam belangrijk voor een succesvolle KVU.
Monitoren en ingrijpen zijn geen taken van de burgemeester, het zijn verantwoordelijkheden van het KVU-team als geheel.
Als er grote veiligheidsproblemen zijn, of het ontbreekt aan vertrouwen en commitment bij specifieke partijen, dan kan een betrokken burgemeester een doorslaggevende rol spelen. De burgemeester van Stappendam is daarnaast verantwoordelijk voor de openbare orde en veiligheid en moet dus, samen met het college, persoonlijk toestemming geven voor de start van de KVU. Hij/zij moet daar ook de gemeenteraad bij betrekken.
Gefeliciteerd!
U heeft kennisgemaakt met de rol van de KVU-procesbegeleider en de belangrijkste partijen in het KVU-team.
In stap 2 leert u meer over de succesfactoren die bij de start van de KVU een grote rol spelen.
Naar stap 2
Naar de startpagina
Meer achtergrondinformatie op hetccv.nl
De E-learning is geoptimaliseerd voor schermen vanaf tablet-formaat. Draai je tablet of bekijk de e-learning op een groter beeldscherm. Bekijkt je de e-learning op een groter scherm? Zoom dan uit met "CTRL –"