Product toegevoegd aan winkelmand

Keuzewijzer Veilig Uitgaan


Edam-Volendam wil alcohol- en drugsgebruik onder jongeren terugdringen met IJslandse aanpak

De gemeente Edam-Volendam is gestart met het nieuwe programma LEF om alcohol- en drugsgebruik onder minderjarigen aan te pakken. De aanpak is gebaseerd op een IJslands preventiemodel.

Dit model stimuleert jongeren om gezondere keuzes te maken. Het stamt uit 1998. De IJslandse jongeren waren in die tijd de grootverbruikers van drank, sigaretten en drugs. Nu gebruiken zij het minst van alle Europese jongeren. 

Meer activiteiten

De gemeenten vergroot het aanbod van sport en hobby’s. Dit doen ze door bijvoorbeeld samen te werken met bedrijven en sportclubs. Vooral op de uitgaansavonden vrijdag- en zaterdagavond moet meer worden georganiseerd. Edam-Volendam verhoogt ook de controle en handhaving in de horeca. Tevens worden ouders actief betrokken en surveilleren bijvoorbeeld op straat. 

Edam-Volendam is de eerste Nederlandse gemeenten die de IJslandse aanpak in concreet beleid omzet. Amersfoort, Hardenberg, Súdwest-Fryslân, Texel, Urk en het samenwerkingsverband de Kempengemeenten hebben een pilot met het Trimbos-instituut om te zien hoe de IJslandse aanpak in Nederlandse gemeenten kan worden gebruikt.

Het Steunpunt Veilig Uitgaan van het CCV geeft inzicht in veiligheidsproblemen in het uitgaansleven, de beschikbare aanpakken en geeft advies-op-maat aan veiligheidsprofessionals. Meer weten? Neem contact op met Marjolijn.vanHest(at)hetccv.nl.