Product toegevoegd aan winkelmand

Keuzewijzer Veilig Uitgaan


Effectiviteit van de aanpakken

In de Keuzewijzer staat een selectie aan aanpakken voor een veiliger uitgaansleven. Alleen de aanpakken die effectief of veelbelovend zijn komen in aanmerking voor de keuzewijzer:

  • Effectief: dit betekent dat er een effectevaluatie is uitgevoerd naar de aanpak (met minimaal een 0- en 1-meting) en dat hier positieve resultaten uit blijken. Dit geldt voor de volgende aanpakken: OOT, nudging en veiligheidsverlichting,
  • Veelbelovend: dit betekent dat een aanpak theoretisch plausibel is, de partijen die de aanpak al toepassen hier lovend over zijn, dat er duidelijke signalen zijn dat de problematiek afneemt door de aanpak, en dat de aanpak populair is. Dit geldt voor de volgende maatregelen: beeldscherm op straat, cameratoezicht, collectieve horecaontzegging, deurbeleid en huisregels, gebiedsverbod, horecatelefoon, jongerenwerk in het horecagebied, Kwaliteitsmeter Veilig Uitgaan, publieksvoorlichting over diefstal, sluitingstijdenbeleid, sus-teams en predictive profiling.

Lokaal maatwerk

Dat een aanpak in de ene gemeente succesvol is, betekent nog niet automatisch dat de aanpak in de andere gemeente ook werkt. Veel hangt af van de lokale situatie en de lokale problematiek: de grootte van het uitgaansgebied, de samenstelling van het uitgaanspubliek, de relatie met de horeca. Maar ook: worden de problemen veroorzaakt door een ‘harde kern’ ordeverstoorders of niet, vinden de problemen vooral plaats binnen in de horeca, buiten op straat of op de aan- en afvoerroutes? In iedere aanpak in de keuzewijzer staat beschreven voor welke situatie en problemen de aanpak met name geschikt is. Op deze manier helpt de keuzewijzer om de aanpak te kiezen die het beste aansluit op jouw situatie waardoor de kans op succes toeneemt.

Ken je een aanpak die aan bovenstaande eisen voldoet, maar hij staat nog niet in de keuzewijzer? Wij houden ons aanbevolen! Neem contact op met Marjolijn van Hest van het CCV.