Samenwerkingspartners
Verschillende organisaties werken samen om jongeren uit de georganiseerde criminaliteit te houden. Op deze pagina vind je diverse voorbeelden van dit soort samenwerkingsprojecten en links naar organisaties die hierin een rol spelen.
Denktank Amsterdam en de regio Amsterdam-Amstelland
Om samen met partners een innovatieve tegenbeweging te kunnen maken, doen het Actiecentrum Veiligheid en Zorg (Veiligheidshuis Amsterdam-Amstelland) en RIEC Midden-Nederland een beroep op de denkkracht van professionals die affiniteit hebben met de complexe problematiek van jonge mensen in de drugshandel.
De ‘Denktank Jonge aanwas/doorgroeiers in de drugshandel’ bestaat uit gedreven professionals uit de wetenschap en de praktijk en brengt verschillende perspectieven vanuit de journalistiek, maatschappij, strafrechtketen, wetenschap, jongerenwerk en bedrijfsleven bij elkaar.
Beluister hier de podcasts van de Denktank
Smaakmakers: Interventieteam Zuid - Utrecht
In mei van 2020 is het interventieteam Zuid gestart in Utrecht. Dit team van betrokken medewerkers met diverse achtergrond richt zich op 10 jongeren uit de Utrechtse wijken Hoograven, Kanaleneiland en Rivierenwijk die doorgroeien in de drugscriminaliteit.
Jongens dus met stevige crimineel gedrag, maar ook vaak veel persoonlijke ellende en weinig perspectief. Het doel is om deze jongens aan te pakken voor hun criminele activiteiten, maar ook perspectief te bieden als ze daar klaar voor zijn. Hiervoor is het nodig dat de mensen die aan tafel zitten de jongens kennen, contact met ze maken, weten waar ze mee bezig zijn, maar ook weten waarvan ze dromen. En dat partners uit zowel de zorg- als de veiligheidsketen intensief samenwerken.
Daarom komen politie, gemeente, Raad voor de Kinderbescherming, SAVE, Reclassering Nederland, het jongerenwerk, de jobcoach, buurtteam Jeugd&Gezin en de PGA-experts van Straatwaarde(n) en Aanpak Zuid 1 keer in de 2 weken bij elkaar. Onder regie van het Zorg- en Veiligheidshuis Utrecht bespreken zij deze doorgroeiers en maken afspraken over de aanpak: wie heeft contact en onder welke voorwaarden.
Direct betrokken partijen
- Halt
- Kennisplatform ondermijning.RIEC
- LIEC
- Ministerie van Justitie en Veiligheid
- Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
- Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
- Nederlands Jeugdinstituut
- School en Veiligheid
Andere betrokken partijen
- Kennisplatform ondermijning
- MBO Raad
- Bureau Beke
- Regionale samenwerkingsverbanden veiligheid
- Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid
- Vereniging van Nederlandse Gemeenten
- What if Lab
- Politie
- Openbaar Ministerie
- Jeugdreclassering
- Reclassering
- Raad voor de Kinderbescherming
- Veilig Thuis