Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


Jong ontspoord in het drugsmilieu

Bureau Beke heeft een rapport uitgebracht dat ingaat op de vraag hoe de aanzuigende werking van de zware drugscriminaliteit op jongeren te stoppen is. Het levert geen snelle oplossingen, maar geeft wel een overzicht van ervaringen en inzichten die tot nu toe zijn opgedaan.

Op verzoek van de Stichting Maatschappij en Veiligheid werd het rapport gemaakt. De samenstellers ervan geven op basis daarvan diverse concrete handvatten voor de aanpak van dit weerbarstige probleem. 

Aanbevelingen

Het rapport doet 9 aanbevelingen onder de noemer van 3 hoofdthema’s. Het eerste hoofdthema is ‘het belang van ‘systematisch’ werken. De onderzoekers stellen dat uitgangspunt moet zijn het systeem waarin de jongeren verkeren en niet de afzonderlijke overtreding. De overtreding is hooguit de aanleiding om in actie te komen.

Hoofdthema 2 is het versterken van informatie en opsporing. Actuele en precieze informatie over het systeem waarin jongeren verkeren, is volgens de onderzoekers cruciaal. Daarbij is een brede samenwerking belangrijk, maar voor de betrokkenheid van de politie is wezenlijk. “Elk rechercheonderzoek is immers ook een inkijkoperatie in de criminele wereld”, aldus de onderzoekers.

‘Preventie én repressie met gezag’ is hoofdthema 3. Volgens de onderzoekers hebben maatregelen die delicten voorkomen en achteraf straffen elkaar nodig. Hoe doe je dit met gezag?  Alle aanbevelingen van deze 3 hoofdthema’s lees je in het rapport 'Jong ontspoord in het drugsmilieu'.

Dowload

Rapport 'Jong ontspoord in het drugsmilieu'

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid