Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


De invloed van criminele netwerken op jongeren in 3 Arnhemse wijken

De gemeente Arnhem wil de komende jaren op diverse manieren de strijd aangaan met de drugscriminaliteit in de stad. Een van de onderdelen van het meerjarenprogramma is de preventieve, proactieve en repressieve aanpak van jongeren in de drugscriminaliteit. In het rapport "Misdadige invloed' van Bureau Beke wordt verslag gedaan van een onderzoek naar de invloed van criminele netwerken op de jeugd in 3 wijken in Arnhem-Oost, te weten Geitenkamp, Malburgen en Presikhaaf.

Bevindingen

Er werd een netwerk in beeld gebracht waar jongeren en jongvolwassenen met elkaar verbonden zijn. Dit deed Beke op basis van straatinformatie van professionals en systeeminformatie van de politie.

Het netwerk bestaat uit 484 personen in de leeftijd van 13 tot 65 jaar die crimineel actief zijn. 285 van de personen uit het netwerk komen uit Arnhem. De onderzoekers maken op basis van de gepleegde delicten, op welke plek en leeftijd een onderscheid in categorieën delictplegers:

  • Jonge aanwas
  • Rising stars
  • Criminele locals
  • Harde kern
  • Facilitators.

De schil rondom dit netwerk bestaat uit de volgende generatie criminelen. Dit aanstormend crimineel talent bestaat uit 120 jongeren met een gemiddelde leeftijd van 19 jaar.

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid