Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


Onderzoek Cappen voor clout

Hoewel geweld een grote rol speelt in drillrap, is er maar in weinig gevallen een link tussen drillmuziek en geweldsincidenten. Dat blijkt uit het onderzoek Cappen voor clout?. Criminologen Robby Roks en Jeroen van den Broek van de Erasmus Universiteit Rotterdam onderzochten in opdracht van de gemeente Rotterdam hoe de Rotterdamse drillrapcultuur eruitziet en wat de rol van geweld en sociale media is.

Roks en Van den Broek hebben onderzoek gedaan op verschillende sociale mediaplatformen, maar ook 56 politieregistraties uit 2018 en 2019 geanalyseerd van steekincidenten waarbij jongeren betrokken zijn. Slechts 1 van deze registraties heeft een link met drillrap.

Drillrap en geweld

De onderzoekers waarschuwen ervoor dat het te snel en te gemakkelijk verbinden van drillrap aan geweldsincidenten, zoals nu vaak het geval is, verhindert dat er een goed en volledig beeld van het geweld wordt verkregen. De manier waarop drillers zich in muziek en clips presenteren, is echter niet zonder risico’s. Gevaarlijke en gewelddadige poses in muziek en op sociale media kunnen namelijk wel resulteren in fysiek geweld. Met name als de authenticiteit van drillers  publiekelijk in twijfel wordt getrokken.

Drill is niet het probleem

“Er zijn heftige dingen gebeurd tussen drillrappers de afgelopen tijd, maar ‘drill’ is het probleem niet. Als het niet drill was geweest, dan was het wel een andere uitingsvorm die past binnen de bredere straatcultuur”, aldus Robby Roks.

Wat nu wel anders is dan bijvoorbeeld in de jaren 90, is de combinatie met social media. De escalatie van een conflict gaat via social media en bouwt zich daar maandenlang op onder de drillers en het online publiek. De escalaties die daadwerkelijk tot een fysiek incident hebben geleid, waren dan ook te volgen en zelfs aangekondigd via sociale media. “Wij zien dat jongeren zich weinig zorgen maken om gepakt te worden, ze posten allerlei zaken zoals bedreigingen namelijk gewoon openbaar online”, zegt Van den Broek.

Vervolgonderzoek

In een vervolgonderzoek willen Roks en Van den Broek  dan ook meer inzoomen op de jongeren zelf. Hoe interpreteren zij drillrap  en de communicatie over geweld in bredere zin? En in hoeverre geven ze hier on- en offline gevolg aan?

Meer informatie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid