Jongeren en georganiseerde criminaliteit
- Jongeren en georganiseerde criminaliteit
- Stappenplan
- Plannen van aanpak
- Interventies
- Ter inspiratie
- Bijeenkomsten
- Samenwerkingspartners
- Overlegmogelijkheden
- Nieuws
School
Op deze pagina vind je interventies gericht op jongeren op school.
Schoolveiligheid in Amsterdam
School is een veilige plek om te leren. Maar leerlingen nemen problemen op straat en online mee de klas in, en dat vraagt veel van schoolteams. In Amsterdam werken scholen en gemeente samen om schoolveiligheidsproblematiek tegen te gaan. Dat doen ze door te werken aan een positief pedagogisch klimaat, deskundige docenten en een stevige samenwerking van onderwijs-, jeugd- en veiligheidspartners.
Buit in de klas – Noord-Holland Samen Veilig
BUIT in de klas is gemaakt voor én met jongeren vanaf 10 jaar. Doel is om bewustwording te vergroten, verschillende vormen van uitbuiting te voorkomen en jongeren weerbaarder te maken tegen uitbuiting. In het lespakket BUIT komen de thema’s ‘criminele uitbuiting’ en ‘seksuele uitbuiting’ aan bod. Bij beide thema’s bekijken jongeren een film en kunnen ze daarna via een app gesprek ‘praten’ met de personages uit die film.
Kapot Sterk – gemeente Utrecht
De pilot van onderwijsprogramma Kapot Sterk in Utrecht is in juni 2021 succesvol afgerond. Met het programma wilden gemeente, politie en Openbaar Ministerie (OM) de jonge jeugd een begin maken met het bouwen aan weerbaarheid tegen de invloed van drugscriminaliteit. In de lessen kwam aan bod wat de consequenties van een criminele loopbaan zijn, hoe kinderen groepsdruk kunnen weerstaan en hoe ze subtiele ronselpraktijken kunnen herkennen. Maar ook waar de kinderen zelf van dromen en wat ervoor nodig is om die dromen waar te maken
Meer informatie
Lesprogramma Mes Less met VR-spel
In Amsterdam zetten scholen voor voortgezet onderwijs in Zuidoost een virtualrealityspel (VR-spel) in om het dragen van messen en messengeweld te voorkomen. Het VR-spel helpt jongeren zien wat de gevolgen van bepaalde keuzes zijn. En dat zij een keus hebben. Het moet helpen de spiraal van geweld te doorbreken. Het VR-spel is onderdeel van het lesprogramma ‘Mes Less’. Dat gaat over groepsprocessen die kunnen leiden tot geweld en criminaliteit. Het Actiecentrum Veiligheid en Zorg ontwikkelde het lesprogramma met het VR-spel voor en met jongeren. Hierbij is rekening gehouden met de toegankelijkheid voor jongeren met een licht verstandelijke beperking, die extra kwetsbaar zijn voor het ontwikkelen van crimineel gedrag.
Uit onderzoek blijkt dat simulaties een goede manier zijn om jongeren te laten nadenken en praten over maatschappelijke kwesties. Door VR kunnen sociale situaties nagemaakt worden, zodat jongeren het gevoel hebben daadwerkelijk aanwezig te zijn in de situatie. Hierdoor worden ook ’echte‘ reacties opgeroepen. Zo ervaren jongeren op een hele realistische manier de consequenties van bepaalde keuzes. Dit helpt de jongeren om in elk geval twee keer na te denken als zij in zo’n situatie belanden. Vervolgens gaan de jongeren met elkaar en de begeleiders in gesprek over messengeweld. Hierdoor worden jongeren zich bewust van de risico’s van het dragen van messen, denken ze na over alternatieven en denken ze na over wie ze kunnen benaderen voor hulp.
Meer informatie
Contactpersoon Nelleke Hilhorst, n.hilhorst@amsterdam.nl
© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
