Product toegevoegd aan winkelmand
 

Jongeren en georganiseerde criminaliteit


Interventies ondermijning en jongeren

8 gemeenten hebben in het najaar 2020 tot eind 2022/medio 2023 incidentele middelen toegekend gekregen om hun preventieve aanpak van ondermijning in kwetsbare wijken te versterken. Inzet is om te voorkomen dat met name kinderen, jongeren en jongvolwassenen in sociaaleconomisch zwakkere wijken gemakkelijk in de georganiseerde criminaliteit terechtkomen.

Op deze pagina vind je kansrijke interventies die zijn ingezet. Hierbij is nadrukkelijk gekeken dat het sociale en het veiligheidsdomein met elkaar verbonden zijn. Het gaat hier veelal om interventies die de afgelopen jaren ontwikkeld zijn of procesmatig verbeterd. De aanpakken zijn in dat opzicht te ‘jong’ om uitspraken te doen of zij evidence based zijn. Wel kunnen we zeggen dat de plannen werken op basis van een aantal werkzame bestanddelen. Bureau Beke deed hier in samenwerking met de 8 BOTOC gemeenten onderzoek naar.

In de infographic hieronder lichten we per gemeente één van de vele maatregelen toe, die zij de afgelopen twee jaren hebben genomen.

Klik op de infographic om te vergroten


Effectieve interventies

Het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) heeft een overzicht van interventies die zijn opgenomen in de databank Effectieve jeugdinterventies na erkenning door de Erkenningscommissie Interventies

 

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid