1. Afbakening, structuur en leesbaarheid
Bij het opstellen van een integraal veiligheidsplan (IVP) is afbakening en structuur nodig. Je dient daarbij de balans te bewaken tussen schrijven over onderdelen op hoofdlijnen en het schrijven over meer inhoudelijke onderdelen. De inhoud van het IVP moet toegankelijk en leesbaar zijn. Dit betekent dat je gemaakte keuzes in het IVP beschrijft en onderbouwt. Zo moet door het lezen van het IVP duidelijk worden waarom je hebt gekozen voor een bepaalde prioriteit en op basis van welke veiligheidscijfers.
Check
|
Tips
- Maak gebruik van de indeling naar veiligheidsvelden- en thema’s volgens Kernbeleid Veiligheid (Vereniging Nederlandse Gemeenten). Dit is een belangrijk hulpmiddel om het IVP te structureren en een toets om te beoordelen of er geen relevante veiligheidsthema’s over het hoofd zijn gezien.
- Bedenk voorafgaand aan het opstellen van het IVP wat het bereik is. Worden in het IVP bijvoorbeeld alle veiligheidsthema’s- en activiteiten beschreven of alleen de geprioriteerde? Gaat het IVP alleen over sociale of ook over fysieke veiligheid? Over toezicht en handhaving? Over onderwerpen die ook vallen in het jeugdbeleid, welzijn, WMO?
- Ga op basis van het gekozen bereik na welke partners bij het IVP moeten worden betrokken. Als het ook om de fysieke veiligheid gaat, ligt actieve participatie van de Veiligheidsregio meer voor de hand dan als het IVP zich alleen op sociale veiligheid richt.
- Overweeg of alles rond veiligheid in de openbaarheid moet komen. Analyses en maatregelen rond vitale infrastructuur kunnen beter elders een plek krijgen.
- Bedenk voorafgaand aan het opstellen van het IVP wie de doelgroep is. Het IVP zal in de meeste gemeenten bedoeld zijn voor de eigen organisatie, veiligheidspartners en gemeenteraad.
- Maak afhankelijk van de gekozen doelgroep het IVP visueel aantrekkelijk door gebruik te maken van foto’s en overzichtelijke tabellen en grafieken.
- Vermijd veelvuldig gebruik van jargon, wollig en verhullend taalgebruik.
- Vermijd een overdaad aan informatie: hoe concreter, hoe beter.