Product toegevoegd aan winkelmand
 

Integraal veiligheidsbeleid


Raadsleden geconfronteerd met agressie en bedreigingen

Win een inleiding van CCV-directeur Patrick van den Brink voor uw eigen raad.

Wilt u weten wat u kunt doen tegen agressie, geweld, intimidatie en bedreigingen tegen raadsleden? Patrick van den Brink, directeur van het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) verzorgt graag een inleiding over dit onderwerp voor uw raad. Als deelnemer van het congres ‘Dag voor de Raad 2021’ maakt u kans op een van de twee gratis inleidingen die het CCV weggeeft.

Toename agressie en geweld richting raadsleden

Regelmatig worden burgemeesters, wethouders en raadsleden geconfronteerd met agressie, geweld, intimidatie en bedreigingen. Een derde (33%) van de raadsleden in Nederland heeft te maken gehad met agressie en geweld. Dat is een toename van 5% ten opzichte van het vorige onderzoek wat het ministerie heeft uitgevoerd in 2018. (Bron: Monitor Integriteit en Veiligheid 2020)

Stijging verbaal geweld

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties is er een duidelijke trend zichtbaar in de toename van agressie en geweld tegenover raadsleden sinds 2014. Naast een toename in geweld en agressie tegen zichzelf, zien raadsleden ook in toenemende mate agressie en geweld tegenover collega-raadsleden. Inmiddels is de helft van de politieke ambtsdragers (raadsleden, wethouders en burgemeesters) in het afgelopen jaar getuige geweest van een vorm van agressie of geweldig tegenover een collega. Er is vooral een stijging te zien ten opzichte van vorige jaren wanneer het verbaal geweld betreft.

Maak kans op een van de gratis inleidingen door het CCV

Patrick van den Brink, voormalig burgemeester van de gemeente IJsselstein en nu directeur van het CCV en onder meer lid van het Ondersteuningsteam (OT) Weerbaar Bestuur, verzorgt voor uw raad graag een inspirerende inleiding. Wat kan uw raad doen om te werken aan weerbaarheid tegen agressie, geweld, intimidatie en bedreiging? Waar trekt u de grens en hoe gaat u hierover in gesprek met uw collega raadsleden? Patrick neemt u mee in zijn verhaal aan de hand van zijn eigen praktijkervaringen. Meerdere voorbeelden uit het land komen aan bod en Patrick bespreekt met u een aantal handvatten. Afhankelijk van de coronamaatregelen kan deze inleiding dit jaar digitaal of fysiek plaatsvinden (circa 30 tot 45 minuten).

Uit de inzendingen kiest het CCV twee winnaars en zal een geschikte datum in 2021 worden gekozen. De inzendingstermijn sluit op maandag 27 april 2021.

 

Laat hier uw gegevens achter

Blijf op de hoogte van CCV-nieuws via de nieuwsbrief

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid