Product toegevoegd aan winkelmand
 

Informatiepositie gemeenten

Burgemeester Dronten Aat de Jonge

Burgemeester Dronten Aat de Jonge

Burgemeester Aat de Jonge van Dronten maakt sinds februari 2015 deel uit van het zogeheten artikel 19-overleg als vertegenwoordiger van de gemeenten met minder dan 100.000 inwoners.

Daarmee behartigt de burgemeester de belangen in een gremium dat voor hen een belangrijke rol speelt met alle ontwikkelingen rond de Nationale Politie.

Toch is het overleg vooral onder de kleinere gemeenten lang niet altijd bekend. Een goede informatiepositie is waar het om draait, zegt De Jonge. “Leer denken in de keten en begin bij jezelf.”

Het eerste misverstand dat De Jonge uit de wereld wil helpen, is dat hij in het artikel 19-overleg zit namens de 'kleintjes'. "Mijn collega Onno van Veldhuizen uit Hoorn en ik vertegenwoordigen nadrukkelijk alle 100.000-min gemeenten. Wij zijn weliswaar geen regioburgemeester, maar hebben wel degelijk oog voor de regionale context. Bovendien gaat het bij de gezagspositie van de burgemeester niet om groot of klein, die is overal op precies dezelfde manier geregeld." Dat die positie in de ogen van De Jonge versterking behoeft, komt verderop nog aan bod.

Links

Het hele artikel komt uit het Tijdschrift voor de Politie (nummer 4 2015).