Product toegevoegd aan winkelmand

Horizontale fraude


Internetgerelateerde fraude

Met de toename van de handel via het internet, neemt ook de kans op fraude toe.

Bewustwording

Een koper is zelf verantwoordelijk voor aankopen via internet. Daarom is het belangrijk dat kopers zich bewust zijn van de risico’s en de handelswijzen van fraudeurs zodat ze minder snel het slachtoffer worden van fraude. 

Zo kunnen kopers zelf nagaan of een verkoper betrouwbaar is. Bij een aankoop via een onlinehandelsplaats is het bijvoorbeeld makkelijk na te gaan hoe lang een verkoper al online actief is en kunnen zijn gegevens via het internet worden gecontroleerd.

Via het Landelijk Meldpunt Internet Oplichting (LMIO) kunnen kopers nagaan of een e-mailadres, bankrekeningnummer, telefoonnummer of domeinnaam al eerder bij de politie is gemeld.

Geflasht! | Bij twijfel niet doen

Ticketfraude treft vooral mensen die dolgraag naar een popconcert of festival gaan. Als de kaartjes via de officiële kanalen zijn uitverkocht, proberen zie via andere kanalen een ticket te bemachtigen. En dat gaat vaak mis. Scholieren.com maakte er in opdracht van het CCV een kort filmpje over. Het filmpje bevat drie tips: 1) check www.vraaghetdepolitie.nl 2) toch slachtoffer? Doe altijd aangifte! 3) bij twijfel, niet doen!

Eerder maakte Scholieren.com korte films over ID-fraude en nepwebwinkels. Verspreid de filmpjes ook onder jongeren in jouw gemeenten! Neem voor meer informatie contact op met CCV-adviseur Daniëlle Ohler.

Geflasht! | Waarom je nooit je ID moet opsturen

In de videoserie Geflasht! laten Luca en Lante zien hoe je voorkomt dat je slachtoffer van ID-fraude wordt. In opdracht van het CCV en het Ministerie van Justitie en Veiligheid werd deze korte video gemaakt. Wil jij middelbare scholieren ook wijzen op de risico’s van het uitlenen van een ID-kaart? Toon dan de video via je eigen communicatiekanalen. Neem voor meer informatie contact op met CCV-adviseur Daniëlle Ohler.

December, risicomaand op het web

Het is december. Cadeaus, feestkleding, kerstspullen, we bestellen het snel via internet. Maar let op, want valse webwinkels bieden goedkope spullen aan en leveren niet. Ze zijn vaak moeilijk van betrouwbare leveranciers te onderscheiden. Scholieren.com maakte in opdracht van het CCV een filmpje hierover. Verspreid het filmpje ook in jouw gemeente!

Shop geen flop

Voorlichtingsfilm over online handelsfraude waar senioren het slachtoffer van worden. "Is de prijs te mooi om waar te zijn, dan is dat meestal ook zo."