Product toegevoegd aan winkelmand

Heling


Nieuwe wet moet cybercrime beter bestrijden

De wet Computercriminaliteit III is vandaag in werking getreden. Justitie en politie krijgen hierdoor nieuwe bevoegdheden waarmee computercriminaliteit beter kan worden bestreden. "Door sneller en effectiever te kunnen optreden wordt Nederland veiliger", aldus de rijksoverheid.

Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid/Rutger Rog

“De snelle ontwikkeling van de technologie heeft ervoor gezorgd dat criminaliteit in een digitale wereld met andere middelen moet worden aangepakt. Die mogelijkheden zijn er nu. Daarmee kunnen het Openbaar Ministerie en de opsporingsdiensten aan de slag”, aldus de rijksoverheid.

Opsporing ernstige delicten

Door de nieuwe wet kunnen politie en justitie stiekem en op afstand (online) computers binnendringen voor de opsporing van ernstige delicten, zoals kinderpornografie, drugshandel of liquidaties. Dat kan een pc, mobiele telefoon of server zijn.

De wet geeft opsporingsambtenaren de mogelijkheid om daarna verschillende onderzoekshandelingen te verrichten. Zij kunnen gegevens ontoegankelijk maken of kopiëren, maar ook communicatie aftappen. Volgens de rijksoverheid wordt het door de nieuwe wet voor criminelen lastiger om zich op internet te verschuilen voor de opsporing.

Heling computergegevens

Ook wordt het mogelijk opsporingsambtenaren als lokpubers in te zetten om de opsporing en vervolging van groomers, die via internet minderjarigen benaderen voor seksuele doeleinden, te vergemakkelijken. Verder wordt heling van computergegevens als zelfstandig delict strafbaar.

Daarmee kan iemand worden aangepakt die over gegevens van anderen beschikt, ook als niet bewezen kan worden dat hij zelf die gegevens heeft overgenomen. Malafide verkopers die op internet herhaaldelijk goederen of diensten te koop aanbieden, maar niet leveren, kunnen straks strafrechtelijk worden vervolgd.

Dossier cybercrime

De VNG maakte in samenwerking met het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (het CCV) een praktisch overzicht over de reikwijdte van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, aangevuld met voorbeelden van veiligheidsproblemen met een digitale component. Lees er meer over in het dossier Cybercrime van het CCV.