Product toegevoegd aan winkelmand
 

Heling

Focus op heling

In ons land loopt de aanpak van heling ver vooruit op het buitenland. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Beke naar het functioneren van de helingmarkt, het beleid tegen en de gevolgen van heling.

Beschrijving

Het doel van dit onderzoek is het beeld over functioneren van de helingmarkt, het beleid tegen heling en de gevolgen van heling voor burgers en bedrijven te actualiseren. Ook geeft het onderzoek aanknopingspunten voor het verder terugdringen van heling. 

De markt voor heling richt zich vooral op goederen die makkelijk te stelen zijn en waar veel vraag naar is. De afzetkanalen voor gestolen goederen zijn te onderscheiden in lokale en digitale markten in het binnen- en buitenland. Bij lokale markten gaat het om de verkoop van gestolen goederen in de woonwijk, het café, op het schoolplein, via (zwarte) markten en self-storage bedrijven.

Drie redenen worden het meest genoemd om gestolen goederen te (ver)kopen. Ten eerste gaat het om 'koopjes'. Het gemak waarmee de goederen via de lokale en digitale markten gekocht kunnen worden, is een tweede reden om te helen. Ten derde wordt de pakkans als laag tot zeer laag ingeschat.

Conclusie

In ons land loopt de aanpak van heling ver vooruit op het buitenland. De Nederlandse werkwijze heeft een belangrijke impuls gekregen met de ontwikkeling in 2011 van het Digitale Opkopers Register (DOR) en de koppeling aan de database van Stop Heling met alle aangiftes van gestolen goederen sinds 1 januari 2010.

Organisatie

Bureau Beke in opdracht van het WODC

Link