Product toegevoegd aan winkelmand

Hein Roethofprijs


Shitzooi wint Hein Roethofprijs 2019

Het Katwijkse jongerenproject Shitzooi wint de Hein Roethofprijs 2019. Sexy filmpjes en foto’s zijn op social media sneller gedeeld dan jongeren soms denken. Zo’n 1 op de 4 jongeren maakt wel eens naaktselfies en 1 op de 8 verstuurt deze ook via social media. De meeste blootfoto’s worden gedeeld via Snapchat (bijna 80%). Het doel van Shitzooi is dat minder jongeren tussen de 12 en 15 jaar slachtoffer worden van sexting. Dat gebeurt door een combinatie van voorlichting op scholen en een interactieve game. 

(foto Herman Stöver)

Pikant filmpje op social media

Het spel draait om een pikant filmpje dat Juul ooit met haar vriendje Sem deelde. Het filmpje is uitgelekt en staat op meerdere pornosites. In het Mobile Media Lab, een grote politievrachtwagen die naast de school is geparkeerd, staan laptops waarmee scholieren de voor het spel aangemaakte socialmedia-accounts van de personages rond Juul kunnen bekijken.

Wat voor foto’s hebben ze gepost, wie volgen ze en wie volgt hen? Tussendoor volgen ze de politieverhoren op een groot scherm. Afhankelijk van de spelkeuzes die de leerlingen maken, heeft de game verschillende uitkomsten.

Shitzooi is een project van politie-eenheid Den Haag, welzijnsorganisatie Welzijnskwartier, Bureau Halt, Sociaal-TV en het Andreas College Katwijk.

Winnaar Hein Roethofprijs krijgt €10.000

Aan de Hein Roethofprijs is een geldbedrag verbonden van €10.000. Dit is bestemd voor de versterking van het project. "Het winnen van deze prijs geeft ons de mogelijkheid om landelijke bekendheid aan dit prachtige programma te geven", aldus Huibert den Butter van politie-eenheid Den Haag.

(foto Herman Stöver)

Andere genomineerde projecten

Naast Shitzooi waren 'Buurthelden' uit Eindhoven en het 'Retail Interventie Team' uit Roermond genomineerd. Wijkrechtbank Eindhoven kreeg een eervolle vermelding. Lees meer over de andere genomineerden

Filmpje Shitzooi

Meer weten? Bekijk het filmpje over het project Shitzooi.