Een nacht op pad met horecastewards in Rotterdam
Wat houdt het werk van horecastewards in een grote stad als Rotterdam tijdens een uitgaansavond in? CCV-projectleider Mirjam Prinsen en Joeri Vig ondervonden het op zaterdag 5 april toen ze een avond meeliepen.
Beschrijving
Rotterdam heeft een succesvolle verdieping aangebracht in het werk van de SUS teams. In plaats van particuliere beveiliging in te zetten, zetten de gemeente Rotterdam en ondernemers jongerenwerkers in die speciaal geselecteerd zijn op communicatieve vaardigheden. Het menselijk contact dat ontstaat tussen deze jongerenwerkers en het uitgaanspubliek dat neigt de openbare orde te verstoren, zorgt er vaak voor dat escalatie wordt voorkomen. De horecastewards voorkomen zoveel escalatie van agressie en geweld dat de politie het sinds de stewards er zijn, het een stuk rustiger heeft. Ook de portiers van horecagelegenheden zijn tevreden met de horecastewards: ook aan de deur is het een stuk rustiger.
Aanpak
De inzet van horecastewards heeft drie speerpunten:
- voorkomen en tegengaan van indrinken
- gastheerschap
- de-escaleren
Op het Stadhuisplein en de Kruiskade worden jongerenwerkers en horecastewards ingezet. Horecastewards dragen herkenbare kleding, afwijkend van politie en stadsbeheer. Ze werken samen met politie en beveiligers in de horeca. De politie heeft de regie op de inzet, waarbij afspraken zijn gemaakt over back-up en communicatie. De stewards leggen hun bevindingen vast in een korte rapportage.
Resultaten
De inzet horecastewards in Rotterdam hebben een preventieve werking: ze voorkomen incidenten.
Organisatie
Stadsmarinier en horecaondernemers Stadhuisplein, Kruiskade, deelgemeente Rotterdam Centrum en Gemeente Rotterdam.