Criminaliteit in (huur)panden
Steeds vaker proberen criminelen woningen en bedrijfsruimten te huren om drugs op te slaan of te produceren, gestolen goederen onder te brengen, auto’s koud te zetten of criminelen te huisvesten. Vaak gebeuren dit soort activiteiten ongemerkt. Maar wat je niet direct ziet, kan er wel degelijk zijn: met grote gevolgen.
Pandeigenaren en verhuurmakelaars kunnen achterblijven met een slechte reputatie en hoge kosten door schade aan het pand. Het pand kan zelfs gesloten worden. Voor de aanpak van deze ondermijnende criminaliteit is samenwerking tussen gemeenten en verhuurders essentieel.
Online talkshow ‘Crimineel verpand?’
Op maandag 8 maart organiseerden het CCV en Platform Veilig Ondernemen daarom de online talkshow ‘Crimineel verpand?’ voor de regio Gelderland-Midden, de eerste in een reeks van regionale talkshows. Tijdens de talkshow werden de deelnemers bijgepraat over de problematiek van ondermijnende criminaliteit in huurpanden.
Ook gingen de tafelgasten in op de maatregelen die verhuurders en gemeenten kunnen nemen om te voorkomen dat een pand gesloten moet worden.
Deelnemen
Wil jij deelnemen aan een van de volgende regionale talkshows? Laat dan je gegevens achter, zodat wij je op de hoogte kunnen houden.
Onderzoeken
Tijdens de online talkshow zijn de volgende onderzoeken aan bod gekomen:
- Black Box? (Bureau Beke)
Onderzoek naar opslagboxen in relatie tot criminaliteit: fenomeen en aanpak - Panden met een luchtje (Bureau Beke)
Bureau Beke heeft onderzocht welke maatregelen verhuurders kunnen nemen om de kans te verkleinen dat een huurder een pand voor criminele doeleinden gaat gebruiken. De maatregelen zijn te vinden op pagina 29 van de publicatie. - Meer doen met Damocles (Aanjaagteam Ondermijning)
- Damocles in de praktijk (Pieter Tops)
- Damocles op maat (Onderzoeksbureau FRAEY)
Samenwerkingspraktijken tussen gemeente en woningcorporatie in de toepassing van artikel 13b Opiumwet - Damocles menukaart (Onderzoeksbureau FRAEY).
Andere relevante onderzoeken
- Criminele gebouwen (Bureau Ateno)
Onderzoek naar de faciliterende rol van woningen en bedrijfsruimten bij ondermijnende criminaliteit in Nederland en vier EU-landen - Malafide activiteiten in de vastgoedsector (Bureau Beke, Erasmus Universiteit Rotterdam)
Exploratief onderzoek naar aard, actoren en aanpak - Samen (Nyenrode Business Universiteit)
Onderzoek naar de samenwerking van notarissen, makelaars/taxateurs en overheidsinstellingen om witwassen en fraude bij onroerend goed transacties te voorkomen - Meldingsbereidheid makelaars (het CCV)
Onderzoek naar de factoren die de meldingsbereidheid van makelaars beïnvloeden bij het melden van ongebruikelijke transacties - Vergunningplicht voor verhuurders in Schiedam.
Flyers, brochures en brieven
- Brochure ‘Veilig uw pand verhuren’
- Brochure ‘Bedrijfspand in de Spaanse Polder, ’s Gravelandsepolder of Noord-West verhuren? Voorkom onbedoelde criminaliteit!’
- Brochure ‘Weet aan wie je verhuurt! Voorkom misbruik van jouw pand!' (gemeenten Horst aan de Maas en Peel en Maas)
- Brochure ‘Wat te doen bij benadering door criminelen' (gemeente Peel en Maas)
- Flyer ‘Woning verhuren?’ (Motus)
- Brochure ‘Hoe herken je vastgoedcriminaliteit?’ (RIEC-LIEC)
- Brief 'Hennepkwekerij in uw buurt' (gemeente Oude IJsselstreek)
Convenanten
- Convenant Aanpak drugscriminaliteit eenheid Den Haag 2020-2024
- Convenant Aanpak Drugslocaties Noord-Holland 2020 - 2025
- Convenant Doorzon – Politie-eenheid Amsterdam, Gemeente Amsterdam, Netbeheerder Liander, Vesteda, Makelaarsvereniging Amsterdam, de Amsterdamse corporaties en de Amsterdamse Federatie van Wongincorporaties
- Woon wijs! Convenant aanpak onrechtmatige bewoning en uitkeringsfraude in Zaanstad
- Convenant Meldpunt Zorg en Woonoverlast Amsterdam