Autoverhuur
Criminelen maken frequent gebruik van huurvoertuigen. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Criminelen achter het stuur' van Bureau Beke. De voertuigen bieden criminelen een vervoersmiddel, de gelegenheid om anoniem te rijden en relatieve onaantastbaarheid, omdat een gehuurd voertuig niet persoonlijk afgepakt kan worden.
De huurvoertuigen worden gebruikt voor het uitvoeren van criminelen activiteiten. Het gaat dan bijvoorbeeld om witwassen, drugsgerelateerde criminaliteit, transport en handel van illegale goederen, voertuigdiefstal, inbraken, ram- en plofkraken, liquidaties en terroristische acties. Huurvoertuigen komen dan ook veelvuldig in politie-informatie en opsporingsonderzoeken naar misdrijven voor.
Video: Criminoloog Henk Ferwerda van Bureau Beke vertelt over het onderzoek ‘Criminelen achter het stuur’
Criminelen maken gebruik van huurvoertuigen van zowel bonafide als malafide bedrijven. Autoverhuurbedrijven faciliteren daarmee onbewust of bewust criminelen en criminele activiteiten. Daarmee vormt de autoverhuurbranche een belangrijke schakel tussen de onder- en bovenwereld.
Maatregelen treffen tegen misbruik voor criminele activiteiten
Autoverhuurbedrijven kunnen zelf veel aan de voorkant doen om te voorkomen dat ze misbruikt worden voor criminele activiteiten. Bekijk hieronder bijvoorbeeld de maatregelen die Patrick Visschers van Autohopper heeft genomen:
Video: Patrick Visschers van Autohopper Etten-Leur vertelt hoe hij criminelen buiten de deur houdt
Ook de video’s van BOVAG geven een goed beeld van de maatregelen die autoverhuurbedrijven kunnen nemen:
- Video ‘Veiligheid voorop in het verhuurbedrijf’ – BOVAG
- Video ‘Hoe herken je een geprepareerde auto? - BOVAG
Daarnaast heeft de politie-eenheid Zeeland-West-Brabant verschillende tips opgesteld die autoverhuurbedrijven helpen alleen met eerlijke huurders zaken te doen:
Barrières opwerpen tegen criminelen
In verschillende regio’s in Nederland zijn malafide autoverhuurbedrijven actief. Deze bedrijven zijn opgericht voor en door criminelen. De verhuurlocaties van die bedrijven zijn vaak ontmoetingsplaatsen voor criminelen, waaronder leden van Outlaw Motercycle Gangs.
Om deze vorm van criminaliteit effectief aan te kunnen pakken, is het belangrijk om eerst inzicht in het bedrijfsproces te hebben. Het CCV, het RIEC, politie-eenheid Zeeland-West-Brabant en de BOVAG hebben daarom een digitaal barrièremodel over malafide autoverhuurbedrijven ontwikkeld.
Een barrièremodel maakt in één oogopslag duidelijk van welke gelegenheden en dienstverleners criminelen gebruik maken en welke barrières veiligheidspartners kunnen opwerpen om de gelegenheden en zo het criminele proces te verstoren.
Je vindt het model op www.barrieremodellen.nl. Omdat de barrièremodellen instrumenten voor veiligheidsprofessionals zijn, heb je voor deze website wel een account nodig. Je kunt deze via de website aanvragen.
Samenwerken bij aanpak malafide autoverhuurbedrijven
Er zijn veel verschillende barrières op te werpen om het malafide autoverhuurbedrijven zo moeilijk mogelijk te maken. Om het criminele bedrijfsproces echter effectief te verstoren, is het opwerpen van een enkele barrière niet genoeg. Barrières van verschillende partijen dienen met elkaar gecombineerd te worden. Daarom is het belangrijk dat zoveel mogelijk publieke en private partijen, zoals opsporingsdiensten, overheidsdiensten, bedrijven, organisaties en ondernemers met elkaar samenwerken en gezamenlijk ingrijpen.
Aan de hand van het barrièremodel kun je samen een strategie bepalen: op welke stappen in het bedrijfsproces van malafide autoverhuurbedrijven gaan we ons concentreren? Welke gelegenheden willen we verstoren en wie hebben we daarbij nodig? Welke barrières werpen we dan samen op? Alleen door bewust keuzes te maken, kan een maximaal resultaat behaald worden.
Bekijk ook eens de video ‘Leren van Spaanse Polder’ van de BOVAG waarbij overheid, politie en ondernemers intensief samenwerken om malafide autoverhuur tegen te gaan.