Georganiseerde criminaliteit en ondermijning
- Georganiseerde criminaliteit en ondermijning
- Jongeren en georganiseerde criminaliteit
- Ongestructureerde problemen
- Informatiepositie
- Inzicht in fenomenen
- Integrale aanpak
- Bestuurlijk instrumentarium
- Instrumenten
- Documenten
- Praktijkvoorbeelden
- Nieuws
Instrumenten
Het CCV heeft verschillende instrumenten beschikbaar die je kunnen helpen bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning:
Ondernemers Alert bijeenkomst
Een algemene voorlichtingsbijeenkomst voor jouw ondernemers om meer bewustwording te creëren rondom georganiseerde criminaliteit, signalen leren herkennen en het effect dat van ondermijning uitgaat. Naast een plenair gedeelte gaan de ondernemers aan tafel in gesprek met medewerkers van politie, Openbaar Ministerie, RIEC, PVO en gemeente.
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid: lokaleveiligheid(at)hetccv.nl, telefoon 030 751 67 99.
Video Ondernemers Alert bijeenkomst in Gorinchem, Hardinxveld-Giessendam en Molenlanden.
Buitengebied Alert bijeenkomst
Een voorlichtingsbijeenkomst voor jouw inwoners en ondernemers in het buitengebied om meer bewustwording te creëren rondom georganiseerde criminaliteit, signalen leren herkennen en het effect dat van ondermijning uitgaat. De burgemeester, de lokale agrariërs en deskundigen delen hier hun ervaringen. En daar komen vaak interessante inzichten uit voort.
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid: lokaleveiligheid@hetccv.nl, telefoon 030 751 67 99.
Veiligheidsscan voor bedrijven
Individuele veiligheidsscan bij een bedrijf, waarbij een CCV-adviseur de veiligheidsrisico’s inventariseert en in gesprek gaat met de ondernemer. De nadruk ligt op voorlichting en het vergroten van de weerbaarheid, ervaringen delen en het belang van melden (al dan niet anoniem). Daarnaast wordt ook advies gegeven over de organisatorische, bouwkundige en elektronische maatregelen die de ondernemer kan nemen om de veiligheid van zijn bedrijf te verbeteren. De adviezen staan beschreven in een adviesrapport dat de ondernemer na afloop ontvangt.
Neem voor meer informatie contact op met het secretariaat Lokale Veiligheid: lokaleveiligheid@hetccv.nl, telefoon 030 751 67 99.
Aanpak Veilig Buitengebied
De aanpak Veilig Buitengebied helpt publieke en private partijen gezamenlijk afspraken te maken om criminaliteit aan te pakken. Dat gebeurt volgens een gestructureerd proces. Stap voor stap worden de betrokken partijen samengebracht, veiligheidsproblemen in kaart gebracht, oplossingen gezocht en maatregelen genomen. Met maatregelen zoals voorlichtingsbijeenkomsten en georganiseerd toezicht zorgen lokale partijen gezamenlijk voor een veiliger buitengebied.
App ‘Regelgeving in Jachthavens’
Ook bij jachthavens kan georganiseerde criminaliteit en ondermijning voorkomen. De Taskforce Brabant Zeeland heeft daarom in samenwerking met het CCV de app ‘Regelgeving in Jachthavens’ ontwikkeld. Handhavers kunnen de app bijvoorbeeld gebruiken als hulpmiddel voor het uitvoeren van een controle. Maar ook jachthaven- en booteigenaren kunnen er hun voordeel mee doen, door er onder meer de heersende wet- en regelgeving in op te zoeken. Daarnaast geeft de app de mogelijkheid om bij geconstateerde misstanden een melding te maken bij de verantwoordelijke handhavende instantie.
Download de app gratis via de App-store of Google Play Store.
Instrumenten van andere partijen:
Weerbaarheidsscan lokaal bestuur
Lokale netwerken zijn van grote waarde in het vertegenwoordigen van bepaalde belangen in de politieke arena. De netwerken geven onder andere inzicht in welke vraagstukken er spelen in de samenleving en kunnen worden gebruikt om informatie te vergaren, draagvlak te creëren en mensen te mobiliseren.
Naast deze positieve gevolgen kunnen netwerken ook een negatief effect hebben. Vaak blijken netwerken ook de onderliggende oorzaak te zijn voor politieke schandalen, integriteitskwesties en projecten die falen. Dit soort kwesties hebben grote maatschappelijke, politieke en persoonlijke gevolgen voor de betrokken burgemeester, wethouders, raadsleden en ambtenaren. In veel van dit soort voorbeelden wordt pas achteraf ingezien dat betrokkenen met elkaar actief waren binnen een netwerk dat onbedoeld bijdroeg aan het uithollen of omzeilen van de democratische spelregels en beginselen van behoorlijk bestuur.
Doel
Het doel van de weerbaarheidsscan is om door middel van het tastbaar en inzichtelijk maken van de eigen sociale (formele en informele) netwerken een beeld te krijgen van de mogelijke maatschappelijke impact van deze netwerken. Wanneer en in welke mate leveren ze voordelen op en wanneer kleven er risico’s aan? Dit inzicht helpt het netwerkbewustzijn en daarmee de weerbaarheid van de kandidaat te vergroten en te onderhouden voor en na het moment van benoeming. De weerbaarheidsscan is een concreet instrument om het eigen moreel kompas te onderhouden. Naast de check op risico’s op basis van wettelijke grondslagen, wordt er in de weerbaarheidsscan gebruik gemaakt van een samenhang van integriteit en veiligheid in de context van netwerken. De scan werkt hierbij systemisch en preventief en draagt zo bij aan het vergroten van de weerbaarheid en betrouwbaarheid van het lokaal bestuur en het daarmee samenhangende publiek vertrouwen in die lokale overheid.
Organisatie
De weerbaarheidsscan is tot stand gekomen in samenspraak met de gemeente Eindhoven, Taskforce RIEC en het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties.
- Download de Weerbaarheidsscan lokaal bestuur (pdf)
Handreiking APV en ondermijning voor gemeenten
Voor gemeenten die willen weten hoe ze hun eigen APV uit kunnen breiden met bepalingen die voor een aantal fenomenen rondom ondermijning toepasbaar zijn, heeft het Aanjaagteam Ondermijning samen met verschillende gemeenten, de RIEC’s en de VNG ter inspiratie een handreiking opgesteld.
De handreiking is met name bedoeld voor beleidsmakers, juristen, en professionals in de operationele praktijk, maar is ook een nuttig instrument voor bestuurders, raadsleden en leden van de driehoek.
- Download de Handreiking APV en ondermijning voor gemeenten
Operatie Zelos
Operatie Zelos is een game waarin professionals die werkzaam zijn in de logistiek signalen van criminele inmenging leren herkennen en leren hiervan melding te maken. Deelnemers kruipen in de huid van een vrachtwagenchauffeur die een lading uit Rotterdam naar een afleverlocatie ergens in Nederland vervoert en een planner. Er zijn echter veel signalen waar te nemen dat er weleens iets mis kan zijn met deze lading. Aan de deelnemers de taak zoveel mogelijk signalen te herkennen en te komen tot een goede afloop.
De game is geschikt om het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers in de logistieke sector te vergroten. Ook overheidsmedewerkers leren door het spelen van de game meer over signalen rondom bijvoorbeeld drugstransporten. De game duurt ongeveer 20 minuten.
- Speel Operatie Zelos
Handreiking informatiebeeld winkelgebieden voor gemeenten
Taskforce - RIEC Brabant - Zeeland wil de informatiepositie van gemeenten versterken en hen tools bieden om ondermijnende criminaliteit snel te signaleren en bestuurlijk aan te pakken.
In samenwerking met het lectoraat Ondermijning van Avans Hogeschool is daarom een toolkit ontwikkeld gericht op de aanpak van kwetsbare winkelgebieden en ondernemingen daarbinnen. De toolkit bestaat uit twee onderdelen:
- Download de Handreiking informatiebeeld winkelgebieden voor gemeenten (pdf)
- Download de Handreiking interventie winkelgebieden (pdf)
Stappenplan voor dubieuze cryptocurrency farms
Cryptovaluta verdienen door krachtige computers complexe berekeningen te laten uitvoeren. Dat is crypto mining. Criminelen kunnen crypto mining misbruiken om geld wit te wassen. Taskforce–RIEC Brabant-Zeeland heeft samen met Team High Tech Crime van de politie, de FIOD, het OM, Datacentrum BIT en CJ2 Hosting een brochure met meer informatie en stappenplan ontwikkeld. Het stappenplan geeft concreet aan welke handelingen er verricht kunnen worden bij een bestuurlijke controle van een dubieuze cryptocurrency farm.
- Download de brochure (pdf)
- Download het stappenplan (pdf)
Handelingsperspectief voor kleine luchthavens
Kleine luchthaven zijn kwetsbaar voor ondermijning en kunnen misbruikt worden voor criminele activiteiten, zoals drugs- en mensensmokkel, geldtransport en het vervoer van andere illegale goederen. Taskforce Brabant Zeeland heeft tussen 2017 en 2019 een project uitgevoerd om het bewustzijn over de kwetsbaarheid van kleine luchthavens in de regio te vergroten en hiermee een bijdrage te leveren aan het verminderen van deze kwetsbaarheid. De lessen zijn ook toepasbaar voor alle andere kleine luchthavens in Nederland.
- Download het document Handelingsperspectief voor kleine luchthavens (pdf)
Weerbaarheid van sportclubs vergroten
Criminelen kunnen via sportclubs voet aan de grond krijgen in de ‘bovenwereld’. Om sportclubs weerbaar te maken tegen criminele inmenging, heeft Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland de signaal- en interventiekaart integriteitsrisico’s bij sportclubs ontwikkeld. De kaart biedt bestuurders van sportverenigingen, gemeenten, sportbonden, de Belastingdienst, politie en andere partijen een handvat om met elkaar het gesprek aan te gaan en aan de slag te gaan om de weerbaarheid te vergroten.
- Download de Signaal- en interventiekaart integriteitsrisico’s bij sportclubs (pdf)
Neem voor meer informatie contact op met Jeroen van den Broek of Tymen van Vooren van Taskforce - RIEC Brabant - Zeeland.
Heb jij een instrument beschikbaar dat kan helpen bij de aanpak van georganiseerde criminaliteit en ondermijning? Laat het ons weten. Neem contact op met Rodney Haan.
© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid
Heb je een vraag?
Neem contact op met
