Product toegevoegd aan winkelmand
 

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Hoogleraar Kleemans over de strijd tegen georganiseerde criminaliteit

Despotische maffiabazen die we kennen uit The Godfather zijn in de Nederlandse wereld van georganiseerde criminaliteit een zeldzaamheid. In de strijd tegen de flexibele, mobiele criminele netwerken van nu, is dan ook een uitgekiende strategie nodig, zegt hoogleraar Edward Kleemans. Met een rol voor politie, justitie en bestuur en met volop kansen voor een bijdrage van burgers en ondernemers.

Beschrijving

Volgens Edward Kleemans, hoogleraar zware criminaliteit en rechtshandhaving aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is in de wereld van georganiseerde criminaliteit onmiskenbaar een aantal positieve ontwikkelingen zichtbaar.

Een van de grootste uitdagingen voor de toekomstige aanpak van georganiseerde criminaliteit heeft volgens Kleemans te maken met het huidige politieke klimaat, dat een sterke nadruk legt op repressie. "Vaak is preventie het meest effectieve middel. Maar in het huidige klimaat krijgt een stevige daderaanpak prioriteit. En preventie is moeilijk te verkopen als er investeringen in nieuwe maatregelen voor nodig zijn".

Auteur

Lynsey Dubbeld

Bron

Secondant

Jaargang

2013

Editie

5

Bestanden