Product toegevoegd aan winkelmand
 

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Doorbraak verzocht: transportcriminaliteit

Transport en Logistiek in Nederland zijn kwetsbaar voor criminaliteit en misbruik. Dat is de conclusie van het onderzoek ‘Doorbraak Verzocht’.

Conclusies

Het beroepsgoederenvervoer is gevoelig voor crimineel misbruik doordat de knellende arbeidsomstandigheden/voorwaarden en concurrentiedruk groot zijn en de prioriteit om criminaliteit aan te pakken wisselend en vooral symptoom-bestrijdend is. De toenemende druk op tarieven, afnemende beloning van chauffeurs en koeriers, gecombineerd met de lage pakkans zorgt ervoor dat (een deel) van de sector gevoelig is voor bijvoorbeeld drugssmokkel. Dit, gecombineerd met goed georganiseerde (steenrijke) criminele samenwerkingsverbanden die met gemak gebruik maken van de uitstekende infrastructuur van Nederland als ‘gateway to Europe’. Ook de toegenomen rol van online criminaliteit in de branche valt op.

Aanbevelingen

De onderzoekers doen daarom de aanbeveling aan de Rijksoverheid om de Autoriteit Consument en Markt de opdracht te geven om onderzoek te doen naar de ondergrens van bodemtarieven om zo de voedingsbodem voor crimineel misbruik weg te nemen Daarnaast moeten beleidsmakers rekenschap te geven dat onsamenhangend beleid juist averechts kan werken en zij veel meer in verbinding moeten treden en samenwerken met de praktijk.

Organisatie

Adviesbureau Van de Ven in samenwerking met criminologen en bestuurs- en veiligheidsdeskundigen in opdracht van Transport en Logistiek Nederland.

Download

Download het onderzoek op bureaubervoets.nl