Product toegevoegd aan winkelmand
 

Georganiseerde criminaliteit en ondermijning

Criminele carrières in de georganiseerde misdaad

Dit rapport bevat de eerste resultaten van een uniek onderzoek naar criminele carrières in de georganiseerde misdaad. Het is gebaseerd op een deelonderzoek dat in het kader van de Monitor Georganiseerde Criminaliteit is uitgevoerd naar ongeveer duizend verdachten.  

Probleemstelling

Het doel van dit onderzoek is inzicht te krijgen in de strafrechtelijke geschiedenis en het recidivepatroon van daders die gedurende een bepaalde periode betrokken waren bij georganiseerde criminaliteit.

Beschrijving

Aan de orde komen de volgende onderwerpen:

  • Bekenden van justitie?
  • Betrokkenheid bij georganiseerde criminaliteit.
  • Carrières van leidinggevenden.

Conclusies

Criminele carrières in de georganiseerde misdaad verlopen anders dan werd aangenomen. Daders zijn relatief oud en groeien niet in alle gevallen door vanuit jeugdcriminaliteit. Er is een belangrijke zij-instroom van daders die pas op latere leeftijd beginnen, onder meer vanwege de mogelijkheden die legale beroepen hen bieden.

Ook komen er verschillende ‘onbekende vissen’ in de politienetten: daders die pas later in hun leven hier zijn komen wonen of hier tijdelijk verblijven. Bij internationale misdaad stromen ook daders ‘in’ en ‘uit’.

Auteur

E.R. Kleemans, C.J. de Poot, m.m.v. S.N. Kalidien, R.F. Kouwenberg, M. van Nassou

Organisatie

WODC

Links