Koers bepalen
28 december 2022In Nederland is meer bewustwording over de noodzaak om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Dat blijkt uit dit rapport van het WODC.
In Nederland is meer bewustwording over de noodzaak om georganiseerde criminaliteit aan te pakken. Dat blijkt uit dit rapport van het WODC.
Het bewustzijn van gemeenten van de aanwezigheid van georganiseerde criminaliteit is in 2022 verder versterkt. Dat blijkt uit deze monitor van het WODC.
Georganiseerde criminaliteit/ondermijning stopt niet bij de grens. Criminelen gebruiken de landsgrenzen in hun voordeel daar waar overheden juist aanlopen tegen barrières ten gevolge van dezelfde grenzen. Het EURIEC heeft onderzocht of het mogelijk is om als buitenlands EU-overheidsorgaan (bijv. een Belgische of Duitse gemeente) persoonsgegevens uit de BRP op te vragen bij de Nederlandse gemeente waar een persoon woont.
In 'Vizier op georganiseerde misdaad' komen deskundigen van binnen en buiten de overheid aan het woord: hoe zien zij de aanpak van georganiseerde criminaliteit tot zover, welke duiding geven ze daaraan en welke elementen zijn voor hen belangrijk om op door te pakken, vooruitblikkend op de komende periode.
Het CCV heeft samen met het Mulier Instituut de overeenkomsten en verschillen van 20 studies naar criminele inmenging in de amateursport in kaart gebracht. Uit de analyse blijkt onder meer dat er 51 interventies mogelijk zijn om criminaliteit in de amateursport aan te pakken. Het resultaat is eerst besproken met wetenschappers en vervolgens aan de betrokken partijen voorgelegd. Samenwerking is een aandachtspunt. Daarom is met de betrokken partijen gekeken hoe we samenhang kunnen brengen in deze initiatieven. Het resultaat is een verdiepingsgesprek met de provincie Gelderland om zo te komen tot een pilot om interventies lokaal uit te voeren.
In het online boek ‘Ondermijning in de wijk’ staan 10 inspirerende voorbeelden van een brede aanpak, waarbij het (meer repressieve) veiligheidsdomein en het (meer preventieve) sociaal domein samen de strijd aanbinden tegen criminaliteit.
Een onderzoek van Edward van der Torre en Pieter Tops naar ondermijning in Groningen.
Een uitgave van 'Justitiële verkenningen' van WODC over het thema Georganiseerde criminaliteit en ondermijning. Met aandacht voor onder andere liquidaties, maar ook de vraag of de rechtsstaat in gevaar is door de aanvallen op en de bedreiging van sleutelfiguren in het rechtsproces.
Bureau Broekhuizen evalueerde op verzoek van RIEC-Taskforce Brabant-Zeeland 5 interventies gericht op het verhogen van de meldingsbereidheid van burgers.
Ondermijningsbewustzijn is een essay van de Nederlandse School voor Openbaar Bestuur en gaat over de aandacht voor de keerzijde van kansen bij de ontwikkeling van regionale bedrijvigheid.