Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Onderzoek ‘Horen-Zien-Ruiken-Onderbuikgevoel’ naar drugslabs

Het buitengebied in de Achterhoek vormt voor de georganiseerde criminaliteit een aantrekkelijke regio om activiteiten die het daglicht niet kunnen verdragen te ontplooien. De voorbije jaren werd de regio regelmatig opgeschrikt door de ontdekking van professioneel georganiseerde drugslabs.

Platform Veilig Ondernemen Oost-Nederland houdt bijeenkomsten en informatieavonden waaruit meer dan eens blijkt dat buurtbewoners vaak wel weten dat in de eigen buurt iets gaande is maar dat in veel gevallen geen melding wordt gemaakt.

Carmen Cattier ging in het kader van haar opleiding Integrale Veiligheidskunde aan Saxion Hogeschool in opdracht van PVO Oost-Nederland op onderzoek uit in de directe omgeving van 2 drugslabs die recent in de Achterhoek zijn ontdekt. Hebben buurtbewoners voldoende kennis om signalen te kunnen waarnemen van een synthetisch drugslab? En als dat zo blijkt te zijn, wat houdt hen dan tegen om geen melding te maken?

Resultaten

De resultaten zijn te lezen in het onderzoek ‘Horen-Zien-Ruiken-Onderbuikgevoel’. De belangrijkste conclusies:

  • omwonenden zijn onvoldoende op de hoogte van de verschillende signalen die kunnen duiden op een synthetisch drugslabs
  • omwonenden zijn niet voldoende op de hoogte van verschillende meldmethodes
  • burgers in het buitengebied geven aan dat zij niet zomaar een melding zouden maken, men wil echt zeker water dat echt iets gaande is. Niemand wil de buurman zomaar beschuldigen.

De uitkomsten van de scriptie ‘Horen-Zien-Ruiken-Onderbuikgevoel’ leidt binnen PVO Oost-Nederland tot de realisatie van een KIEKUUT-signalenkaart.

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid