Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Nationale Drug Monitor 2021

De Nationale Drug Monitor (NDM) geeft een actueel overzicht over het gebruik van drugs, alcohol en tabak in Nederland. Ook biedt de NDM een overzicht van relevante beleidsontwikkelingen en de alcohol- en drugsgerelateerde criminaliteit.

Handel en productie

Tijdens de coronacrisis is er weinig veranderd bij de productie en handel van drugs.  Dat blijkt uit cijfers over inbeslagnames en gegevens over de prijs en kwaliteit van drugs. Zo nam de politie tijdens de coronacrisis in 2020 meer kilo’s cannabis in beslag en deed de douane meer drugsvangsten van cocaïne, ecstasy/MDMA en amfetamine. Ook het aantal ontmantelde productielocaties voor onder meer synthetische drugs is onverminderd hoog. Daarentegen zijn in 2020 minder hennepkwekerijen ontmanteld en hebben de coronamaatregelen geleid tot een afname van rechtszaken.

Overlast

In 2020 heeft de politie 46.221 overlastincidenten door alcohol en drugs geregistreerd. Dat zijn 6.000 meer incidenten dan in 2019. Vooral de provincies Noord-Brabant, Zuid-Holland, Utrecht en Limburg hadden daar mee te maken. De stijging komt mogelijk door de inwerkingtreding van de Wet Middelenonderzoek bij geweldplegers (per 1 juli 2017). Opsporingsinstanties hebben daardoor meer mogelijkheden gekregen om drugsgebruik bij geweldsincidenten te signaleren.

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid