Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Gezamenlijke richting tegen maritieme ondermijning

Strategische aanbevelingen voor de aanpak van ondermijnende (drugs)criminaliteit in Nederlandse havens

De Nederlandse zee- en luchthavens zijn cruciale regionale en (inter)nationale knooppunten voor ondermijnende (drugs)criminaliteit, waar georganiseerde criminele verbanden misbruik maken van de legale transport en infrastructuur.

In dit document hebben de onderzoekers Yarin Eski, Mauro Boelens en Hans Boutellier meerdere studies en transportknooppunten samengevoegd, waarbij ze de hiervoor geschikte data hebben geanalyseerd.

Bevindingen

  • Er is te weinig zicht in en toezicht op de havens en de gehele keten van ondermijnende (drugs)criminaliteit.
  • Vrijwel alle havens ondervinden de(zelfde) nodige lokale complexe uitdagingen rondom integrale, publiek-privaat-civiele samenwerking (samenwerking op publiek, particulier en burgerlijk niveau). Er worden vele innovatieve oplossingen voor (meer) integrale samenwerking bedacht, maar die hebben ook weer de nodige complexe uitdagingen.
  • Publiek-privaat-civiele samenwerking vindt plaats, maar de informatieopslag en informatiedeling is niet altijd goed op orde.
  • De handhaving en havenbedrijven hebben een eenzijdig beeld van corruptie en de corrupte medewerker. Corrupte medewerkers blijven onzichtbaar. Bewustwording en integriteit krijgen nauwelijks aandacht in de havens.

In de studies komen verschillende aanbevelingen aan bod, die over het algemeen wel regio-gebonden zijn, maar eveneens naar een nationaal niveau vertaald kunnen worden. De onderzoekers doen een aanzet naar een dergelijke vertaling.

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid