Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Europees Drugsrapport 2021 - Trends en ontwikkelingen

Het Europees Drugsrapport bevat dit jaar een beschrijving van de aanhoudende en toenemende uitdagingen voor de volksgezondheid en veiligheid die ontstaan door de drugshandel naar Europa en de productie van illegale drugs binnen haar grenzen. Het rapport is bedoeld als overzicht en samenvatting van de Europese drugssituatie tot eind 2020.

Conclusie

Een van de belangrijkste conclusies is dat de drugsmarkt buitengewoon veerkrachtig reageert op verstoringen als gevolg van de COVID-19-pandemie. Drugshandelaren hebben zich aangepast aan reisbeperkingen en grenssluitingen. Op groothandelsniveau komt dit tot uiting in een aantal veranderingen in routes en methoden: er wordt meer gebruikgemaakt van scheepscontainers en commerciële toeleveringsketens en minder van menselijke koeriers.

Ook lijken drugsverkopers en -kopers zich te hebben aangepast, door meer gebruik te maken van versleutelde berichtendiensten, social media-apps, online bronnen en thuisbezorgdiensten. Dit geeft aanleiding tot bezorgdheid over het mogelijke langetermijneffect van de pandemie dat drugsmarkten digitaal vaardiger worden.

In algemene zin blijkt dat consumenten minder geïnteresseerd waren in drugs die doorgaans in verband worden gebracht met recreatieve evenementen, zoals MDMA, en een grotere belangstelling hadden voor drugs die in verband worden gebracht met thuisgebruik. Nederlandse instellingen voor drugsmonitoring maakten melding van de introductie van pillen met een lagere sterkte, die kennelijk geschikter zijn voor thuisgebruik.

Een van de mogelijke zorgwekkende ontwikkelingen in verband met de pandemie is de constatering dat in sommige landen mogelijk sprake is van een toename van de beschikbaarheid en het gebruik van crack-cocaïne. Ook een punt van zorg zijn meldingen van de beschikbaarheid van kleinere doses of goedkopere pakketten met heroïne, crack en benzodiazepinen.

Uit rapporten blijkt dat de cannabisteelt en de productie van synthetische drugs in de Europese Unie in de loop van 2020 voortging op het niveau van vóór de pandemie.

Prevalentie en trends van drugsgebruik

Er wordt in Europa een breed scala aan middelen gebruikt. Polydrugsgebruik komt onder drugsgebruikers vaak voor maar is moeilijk te meten en individuele gebruikspatronen variëren van experimenteel en regelmatig gebruik tot verslaving. Cannabis is de drug die het vaakst wordt gebruikt – de prevalentie van het gebruik ervan ligt zo’n vijfmaal hoger dan het gebruik van andere drugs. Terwijl het gebruik van heroïne en andere opioïden relatief zeldzaam blijft, zijn dit wel nog steeds de drugs die het meest geassocieerd worden met de meest schadelijke vormen van drugsgebruik, waaronder injecteren. De omvang van het gebruik van stimulerende middelen en de soorten die het vaakst worden gebruikt, verschillen van land tot land en er zijn steeds meer aanwijzingen dat het injecterend gebruik van stimulerende middelen toeneemt. Het gebruik van alle soorten drugs is doorgaans hoger onder mannen en dit verschil komt vooral tot uiting in intensievere of regelmatige gebruikspatronen.

Aanbod van drugs en de markt

Globalisering en nieuwe technologieën hebben de Europese markt voor illegale drugs veranderd. Recente voorbeelden zijn innovatieve productie- en smokkelmethoden, nieuwe smokkelroutes en de groei van onlinemarkten. Wereldwijd is Europa een belangrijke drugsmarkt, die bestaat uit binnen Europa geproduceerde drugs en vanuit andere regio’s in de wereld ingevoerde drugs. Zuid-Amerika, West-Azië en Noord-Afrika zijn belangrijke herkomstregio’s van illegale drugs die Europa binnenkomen. China is een belangrijk herkomstland voor nieuwe psychoactieve stoffen, drugsprecursoren en aanverwante chemische stoffen. Bovendien worden sommige drugs via Europa naar andere continenten doorgevoerd. Europa is ook een productiegebied voor cannabis en synthetische drugs. Cannabis wordt meestal geproduceerd voor gebruik in Europa, terwijl synthetische drugs worden vervaardigd voor de Europese markt en de export naar andere delen van de wereld.

Organisatie

  • Europees Waarnemingscentrum voor drugs en drugsverslaving (European Monitoring Centre for Drugs and Drug Addiction, EMCDDA)

Download

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid