Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Smartshop ('tabakswinkel')

Een smartshop is een winkel die zich specialiseert in de verkoop van psychoactieve substanties, waaronder natuurlijke psychedelica, gerelateerde literatuur en accessoires. Een smartshop is ook vaak een winkel die klanten van de toonbank naar de werkbank helpen. Alles wat in een versnijdingspand (een plek waar met versnijdingsmiddelen drugs wordt gemaakt) wordt aangetroffen, is namelijk ook vaak in een smartshop te vinden.

Wat zie ik op de foto's?

  • Werkbank in een versnijdingspand met een deegroller, geldtelmachine, grammenweegschaal, lamineermachine en folie
  • De toonbank van een smartshop kan er uitzien als die van een reguliere tabakswinkel of gemakszaak. Door te kijken met de blik ‘van werkbank naar toonbank’ is een verwevenheid van goederen en producten waar te nemen.
  • Potkrik, frame en mallen voor een drugspers
  • Verschillende vloeistoffen waaronder liters aceton of tonnen met Paracetamol
  • Kasten met folies, strijkzakken en gripzakken
  • Lamineermachines, stempels en vacuumeermachines
  • Geldtelmachine
  • Diverse voorbeelden van verpakkingsmateriaal zoals grip- en strijkzakken

Signaleren en aanpakken

De goederen die bij smartshops worden aangetroffen, zijn afzonderlijk niet strafbaar en worden mogelijk ook ergens anders verkocht. Het neemt echter niet weg dat de producten die worden aangetroffen in onderlinge samenhang gebruikt kunnen worden bij de (grootschalige) verwerking, het transport en de handel in drugs.

Sinds artikel 13b Opiumwet per 1 januari 2019 is uitgebreid, biedt dit artikel gemeenten goede handvatten om op te treden tegen dit soort ondernemingen. Ook als sprake is van strafbare voorbereidingshandelingen die duidelijk wijzen op de productie van drugs, kunnen panden gesloten worden.

Bestuurlijke rapportage

De politie staat dagelijks in versnijdingspanden. Zij kunnen de ‘toonbank’ naar de ‘werkbank’ brengen. Wat zien ze als ze in een smartshop staan? En wat zien ze als ze aan de werkbank in een versnijdingspand staan? Wat komt overeen? In de bestuurlijke rapportage over een smartshop is het belangrijk dat de politie de combinatie van potkrik, stashcans, persmal, geldtelmachine, grammenweegschaal, deegroller, strijkzakken en tonnen met cafeïne/paracetamol noemt. De samenhang van deze producten maakt het tot een winkel die de drugshandel faciliteert.

Aanzuigende werking

Smartshops schieten als paddenstoelen uit de grond. De winkels hebben een aanzuigende werking op criminelen. De winkels dragen bij aan de normalisering van de drugshandel en vergroten daarnaast het onveiligheidsgevoel. Vooral in kwetsbare wijken is dit zeer ongewenst. En als de smartshop eenmaal weg is, is er vervolgens grote inzet nodig om de basis in zo’n wijk weer op orde te krijgen.

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid