Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit


Drugslab

Synthetische drugs worden geproduceerd in drugslabs. Synthetische drugs zijn verdovende of hallucinerende middelen die gemaakt worden door chemische processen. Synthetische drugs komen voor in de vorm van vloeistof, pillen of poeder. De bekendste voorbeelden hiervan zijn XTC en amfetamine. De productie van synthetische drugs is illegaal en de producent ervan wil daarom onopgemerkt blijven. Drugslabs komen onder andere voor op industrieterreinen, boerderijen, in bedrijfspanden en in afgelegen gebouwen. Maar een drugslab kan ook middenin een woonwijk staan. Denk naast woningen bijvoorbeeld ook aan verlaten schuurtjes, een vrachtauto of containers.

Lichte groei

In 2019 was een lichte groei aan opgerolde drugslaboratoria waar te nemen (90) ten opzichte van het aantal drugslabs in 2018 (82). Ook het aantal opslaglocaties nam toe: van 79 locaties in 2018 tot 85 locaties in 2019. In 2020 zijn er weer meer drugslabs en opslaglocaties gevonden dan in het jaar ervoor. Het aantal opgerolde labs steeg met 18 tot 108 en het aantal opslagplekken met 20 tot 105. Vooral de stijging van het aantal aangetroffen methlabs is volgende de politie opvallend. Dat waren er in 2019 nog 9 en in 2020 32. In deze labs worden naast crystal meth ook andere synthetische drugs als xtc gemaakt. De meeste opslag- en productielocaties werden ontdekt in de zuidelijke provincies en het oosten van het land. 

Signalen of vermoedens melden

Het is belangrijk dat bewoners signalen of vermoedens van een drugslab melden. Dit kan via de politie of Meld Misdaad Anoniem. Aan deze signalen is een drugslab te herkennen:

  • De gebruikte en geproduceerde stoffen hebben vaak een anijsgeur of de geur van een vleesbesstruik. Meestal zijn ook oplosmiddelen zoals aceton goed te ruiken.
  • De kieren van de ramen en deuren die niet gebruikt worden, zijn vaak afgedicht, bijvoorbeeld met purschuim.
  • Er wordt vaak gebruik gemaakt van afzuiginstallaties met koolstoffilters die via het dak afvoeren. De geur wordt zo hoog in de lucht gebracht.
  • Er is vaak sprake van ongewone transportbewegingen op ongebruikelijke tijdstippen.
  • Er wordt vaak geproduceerd in een goed afgeschermde verborgen ruimte in een pand.
  • Het pand is vaak goed te bereiken met grotere voertuigen die onzichtbaar of binnen geladen en gelost kunnen worden.
  • Inkijkmogelijkheden zijn vaak geblindeerd.
  • De ruimte is vaak met camera’s, alarminstallaties of boobytraps beveiligd.

Drugslab aantreffen

Wil je meer weten over wat je moet doen bij het aantreffen van een drugslab? Bekijk dan deze pagina.

Meer informatie

© Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid