Product toegevoegd aan winkelmand
 

Drugscriminaliteit

Beleidsreactie WODC-onderzoek naar de toepassing van artikel 13b Opiumwet

Het WODC heeft onderzoek gedaan naar de toepassing van artikel 13b Opiumwet. De minister van Justitie en Veiligheid heeft in een Kamerbrief gereageerd op de aanbevelingen van dit onderzoek.

Uitkomsten onderzoek

Het WODC-onderzoek laat zien dat de bevoegdheid in artikel 13b Opiumwet tussen 1 januari 2018 en 1 juni 2020 door een groot aantal Nederlandse burgemeesters is toegepast. In de meeste gevallen ging het om het geven van een waarschuwing of de sluiting van een pand, vaak een woning. Burgemeesters maken minder gebruik van de mogelijkheid om een last onder dwangsom op te leggen.

De onderzoekers constateren dat na toepassing van artikel 13b Opiumwet weinig sprake is van recidive. Op basis daarvan stellen zij dat kan worden geconcludeerd, dat het toepassen van de bevoegdheid in artikel 13b Opiumwet effectief is in het beëindigen van de overtreding en het voorkomen van herhaling van die overtreding. Daarnaast zou de toepassing van artikel 13b Opiumwet ook zorgen voor een afschrikwekkend effect voor overtreders en de buitenwereld.

De onderzoekers zien echter ook een aantal zaken die voor verbetering vatbaar zijn. Daarom doen zij een zevental aanbevelingen waarop de minister in de kamerbrief per aanbeveling ingaat.

Downloads