Product toegevoegd aan winkelmand

Drank- en Horecawet

Proef Utrecht naleving leeftijdsgrens alcohol

22 augustus 2018

De Stichting NIX18 in Utrecht, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en gemeente Utrecht hebben een pilot gehouden in de gemeente Utrecht om ervoor te zorgen dat minder horecagelegenheden alcohol schenken aan jongeren onder de 18 jaar. 

Minder horecagelegenheden in Utrecht overtreden de wet door alcohol te schenken aan jongeren onder de 18 jaar. Dit is de uitkomst van een proef die vorig jaar 1 juli startte en dus succesvol is. Deze proef startte op 1 juli 2017 en hieraan deden 38 bedrijven mee. Aanleiding was een onderzoek uit 2016 waaruit bleek dat slechts 15% van de horecaondernemers in Utrecht de landelijke leeftijdsgrens naleefde. De 3 partijen wilden met de proef het huidige naleefpercentage verdubbelen.

Beschrijving

De horecabranche nam zélf het initiatief om ervoor te zorgen dat er geen alcohol wordt geschonken aan 18-minners. Tijdens de pilot werden de 38 deelnemende horecabedrijven elk kwartaal bezocht door mystery guests van een onafhankelijk bureau. Op die manier werd duidelijk hoe de bedrijven omgaan met het verstrekken van alcohol aan jongeren en kon worden bepaald wat er kan verbeteren. Dit was succesvol want na een jaar bleek het gemiddelde nalevingspercentage maar liefst 65 procent.