Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime

Projecten cybercrime evidence-based

Werkt een cyberproject wel of werkt een cyberproject niet, that is the question! Dat weet je pas als je het cyberproject zowel aan het begin als aan het einde van de looptijd onderzoekt op effectiviteit. De City Deal Lokale Weerbaarheid Cybercrime heeft bij een aantal van haar projecten hier onderzoekers bij gezet om dat te onderzoeken.

Rutger Leukfeldt, onderzoeker aan de Haagse Hogeschool, onthulde de bevindingen van een aantal van deze cyberprojecten in onderstaande filmpjes tijdens een webinar van de Overheidsbrede Cyberwebinars. Zijn oproep is om in ieder geval ‘evidence based’ te werken zodat duidelijk wordt wat de opbrengsten zijn van de projecten en welke wel en welke minder goede resultaten laten zien.

Bekijk de intro over evidence-based onderzoek:


De projecten die door Rutger zijn besproken:


1. Hackshield (Noord-Holland Samen Veilig)

In deze cybergame trotseren kinderen de gevaren van cybercriminaliteit. Zij verdienen punten en kunnen daarmee cyberagent worden. De beste cyberagents worden door de eigen burgemeester gehuldigd.


2. Geldezels (gemeente Haarlem)

Welke interventies zet je in om te voorkomen dat jongeren hun bankrekening laten gebruiken door criminelen. Bekijk de reactie van projectleider Lynn van Meijgaard van gemeente Haarlem over het project Geldezels.


3. Digitaal veilig in de wijk (gemeente Den Haag)

Hoe bereik je als wijkambassadeurs de bewoners en lokale ondernemers om hen bij te praten over de gevaren van cybercrime.