Product toegevoegd aan winkelmand
 

Cybercrime

Covid-19-phishing: criminelen misbruiken de coronacrisis voor phishing aanvallen

De enorme veranderingen in de samenleving door de coronacrisis, geven een nieuwe impuls aan cybercrime. In de factsheet van TNO en het Digital Trust Center staan verschillende voorbeelden van COVID-19-phishing e-mails, zodat ze makkelijker te herkennen zijn.

Beschrijving

Criminelen grijpen de coronacrisis aan voor phishing campagnes. Zo hopen ze hun effectiviteit te vergroten. Volgens Google is momenteel ongeveer 1 op de 5 phishing e-mails gerelateerd aan corona. Zo’n 18 miljoen e-mails van de 100 miljoen die Gmail dagelijks blokkeert.

Veel van deze e-mails kunnen automatisch worden tegengehouden, maar niet allemaal. Omdat het openen van zo’n e-mail schade kan opleveren voor Nederlandse bedrijven, is het van belang een succesvolle phishing poging zo veel mogelijk te voorkomen door die op tijd te herkennen.

Onderzoeksinstituut TNO ziet dat het doel van deze criminelen grotendeels hetzelfde is gebleven, maar dat voornamelijk de lokmiddelen en tactieken zijn aangepast aan de huidige situatie, maatregelen en gevoelens.

Organisaties

TNO en het Digital Trust Center

Download