Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028
18 oktober 2022Het kabinet heeft in oktober 2022 de Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 gepresenteerd.
Het kabinet heeft in oktober 2022 de Nederlandse cybersecuritystrategie 2022-2028 gepresenteerd.
Beeldverslag van het congres ‘Eén front tegen criminaliteit’ van 27 juni 2022. In het verslag zie je in één oogopslag welke aanpakken tegen cybercriminaliteit, mobiele bendes en ondermijning succesvol zijn.
Minister Yesilgöz-Zegerius (JenV) en minister Adriaansens (EZK) informeren de Tweede Kamer over de inspanningen van het kabinet om het midden- en kleinbedrijf (mkb) te ondersteunen om veiliger te zijn voor cybercrime.
Neem deze onderstaande tekst, net als andere gemeenten, op in het integraal veiligheidsplan (IVP). Hiermee zorgen we voor een uniforme taal en focus op dit thema.
Gemeenten hebben een belangrijke rol om te voorkomen dat inwoners, bedrijven, voorzieningen én de gemeente zelf, slachtoffer worden van cyber gerelateerde zaken. Om gemeenten te helpen, onderscheiden we 4 wegen waarop je als gemeente actie moet ondernemen om een cyberweerbare gemeente te worden.
Het Focusblad Digitale Veiligheid is een aanvulling op het Kernbeleid Veiligheid van de VNG. Het focusblad geeft gemeenten handvatten bij het opnemen en uitwerken van het thema digitale veiligheid in het lokale Integraal Veiligheidsplan (IVP).
De VNG heeft de raadgever Digitale Veiligheid online gezet. Dit is een document dat CISO’s OOV’er en (toekomstige) raadsleden kunnen gebruiken om het belang van digitale veiligheid te agenderen. Dit is een onderwerp dat iedereen raakt binnen de gemeente. Raadsleden hebben taken en bevoegdheden om de digitale veiligheid te waarborgen. Want hoewel digitalisering grote voordelen met zich meebrengt, is het gebruik ervan niet zonder risico’s. Om handvatten te bieden voor een gesprek ontwikkelde de VNG de “Raadgever Digitale Veiligheid”.
Jonge geldezels worden door criminelen geronseld via sociale mediakanalen. In de pilot van de Haagse Hogeschool, Centre of Expertise Cybersecurity, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Haarlem is een interventie tegen (potentiële) geldezels op Instagram ingevoerd en gekeken of die werkt.
Rapport Online ontspoord - Een verkenning van schadelijk en immoreel gedrag op het internet in Nederland (Rathenau Instituut, 2021). Het Rathenau Instituut doet al 35 jaar onderzoek naar de impact van technologie op de samenleving. In opdracht van het WODC heeft het Rathenau Instituut de volgende vraag onderzocht: Wat zijn de aard en de omvang van online schadelijk en immoreel gedrag in Nederland, wat zijn de onderliggende mechanismen en oorzaken, en welke handelingsperspectieven zijn er voor het ministerie en de overheid als geheel voor het beperken van schadelijk en immoreel gedrag op internet?
Gemeenten lijken steeds vaker geconfronteerd te worden met ordeverstoringen die online beginnen of online versterkt worden. Inzicht in wat er online speelt kan bijdragen aan het voorkomen van ordeverstoringen. Over wat gemeenten precies doen op dit terrein is weinig bekend. In hoeverre monitoren gemeenten online en wat zijn de mogelijkheden en juridische beperkingen bij de uitvoering van die werkzaamheden? NHL Stenden Hogeschool en Rijksuniversiteit Groningen deden onderzoek naar de black box van gemeentelijke online monitoring.