Definities cybercrime
Sommige cybertermen worden door elkaar gebruikt. Het is noodzakelijk om duidelijke en dezelfde definities te gebruiken bij het formuleren van je lokale beleid. Dat draagt bij aan een gemeenschappelijk referentiekader en vergemakkelijkt het maken en uitvoeren van het beleid. Het CCV – maar ook partners als de VNG en het ministerie van Justitie en Veiligheid – gebruiken de begrippen “cybercrime” en “gedigitaliseerde criminaliteit”. Gebruik deze definities ook bij het formuleren van jouw lokale beleid. Hieronder lees je wat er mee bedoeld wordt.
Cybercrime
Gedigitaliseerde criminaliteit
Het een sluit het ander niet uit
Houd er rekening mee dat de definities van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit elkaar in de praktijk niet volledig uitsluiten. Zo kan een dader een social-media account van iemand hacken (cybercrime) om vervolgens een andere persoon te stalken (gedigitaliseerde criminaliteit) of een phishing-mail sturen (gedigitaliseerde criminaliteit) met een link waarmee een account of apparaat gehackt wordt (cybercrime).
Onderverdeling cyberdelicten
Hoewel het af te raden is om Engelse begrippen (zoals cyber-enabled crime en cyber-dependent crime) te gebruiken in beleid, biedt de taxonomie van Spithoven (2020, p. 49) een overzicht van hoe verschillende cyberdelicten over verschillende subcategorieën ingedeeld en uitgesplitst worden.
(bron: Taxonomie van Dr. Remco Spithoven,Verbonden Risico’s, 2020)
Container begrippen van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit
Naast de losse begrippen van cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit zijn er begrippen die alle delicten omvatten. Voorbeelden hiervan zijn:
- cybercriminaliteit
- online criminaliteit (gebruikt door het CBS)
- digitale criminaliteit (gebruikt door de politie)
Naast cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit, waarvan hierboven de definitie is gegeven, onderscheidt het CCV nog 3 wegen op de Lokale Cyberwegenkaart waarop je als gemeente actief moet zijn om een cyberweerbare gemeente te worden. Hieronder staan ze alle vier
Eigen huis op orde: verantwoordelijkheid nemen voor het goed functioneren van de eigen digitale systemen.
Cyberincidenten en cybercrises: voorbereid zijn.
Cybercrime en gedigitaliseerde criminaliteit: weerbaar maken van bewoners en ondernemers.
Online aangejaagde ordeverstoring: goed zicht hebben op onrechtmatige activiteiten die online afspelen en daarmee fysieke ordeverstoringen voorkomen.